Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Banović: Smanjiti stopu PDV na električnu energiju sa 21 na 7 odsto

Socijaldemokratska partija snažno podržava namjeru da se svim ugroženim građanima smanje računi za struju za tri mjeseca, kako bi im se na taj način pomoglo da se izbore sa dugotrajnom ekonomskom krizom, rekao je Banović

Socijaldemokratska partija snažno podržava namjeru da se svim ugroženim građanima smanje računi za struju za tri mjeseca, kako bi im se na taj način pomoglo da se izbore sa dugotrajnom ekonomskom krizom. Naša partija je takođe pripremila predlog zakona kojim bi se, po uzoru na pojedine zemlje EU, smanjila stopa PDV na električnu energiju sa 21% na 7% i time suštinski značajno smanjili računi, bez uticaja na poslovanje EPCG i drugih kompanija iz energetskog sektora, saopštio je zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović.

“Pravo na umanjenje od 40% računa za struju imaju penzioneri sa primanjima manjim od 222 eura, kao i nezaposleni sa evidencije Zavoda za zapošljavanje na dan 31. mart ove godine, koji ovom mjerom nijesu obuhvaćeni kroz postojeći program subvencija. Međutim u praksi nastaju mnogobrojni problemi od kojih ćemo navesti one ključne”, naveo je Banović.

Pravo na podršku imaju samo oni penzioneri, odnosno nezaposleni, na koje se vodi brojilo, tako da su iz ovoga isključeni podstanari, koji su najugoženiji u obje kategorije.

“Takođe, brojne porodice u kojima živi više generacija obično imaju jedinstveno brojilo na vlasnika stana odnosno kuće, tako da ovu podršku neće dobiti porodica koja ispunjava uslove, a živi u kući čiji su su vlasnici otac ili majka penzioneri sa penzijom od 223 eura”, ističe Banović.

Banović ističe da se na kraju može desiti da usljed ove povoljnosti dio građana izgubi pravo na socijalnu nadoknadu zbog prevođenja dijela imovine na sebe radi ostvarivanja prava, čime će gubiti status socijalno ugroženog zbog vlasništva nad imovinom i izgubiti puno više od dobiti za umanjenje računa za tri mjeseca.

“Sve ovi problemi su itekako poznati rukovodstvu EPCG, budući da se upravo njihovi radnici svakodnevno suočavaju sa nervozom naših sugrađana, pogotovo onih najugoroženijih. Oni zbog brzine donošenja ovakvih odluka i njihove primjene neće dobiti oni što ih sljeduje na osnovu niskih penzija, socijalne ugroženosti ili nezaposlenosti. Praksa vođenja ovih ozbiljnih kompanija na osnovu PR strategija obično završi sunovratom tih kompanija i opštim nezadovoljstvom građana. Zbog toga pozivamo rukovodstvo EPCG da isravi nepavdu prema najranjivijim grupama i napravi modalitet po kojem će umanjenje dobiti oni kojima je to najpotrebnije, a ne da se desi da od najavljenih 150.000 građana kojima se dodjeljuje pomoć to dobije manje od 10%”, zaključio je Banović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve