Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Avion Čarli u lošem stanju, Montenegro Airlines u stečaju odbija da snosi odgovornost

Zejak u dopisu objašnjava da je riječ o avionu koji je MA uzeo na finansijski lizing kod brazilske BNDES banke, te da je sa njim obavio posljednji let prije prizemljenja flote 26. decembra prošle godine.

Stečajni upravnik Montenegro Airlinesa (MA) Saša Zejak obavijestio je ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da je avion registarskih oznaka 4O-AOC u lošem stanju, te da bivši nacionalni avio-prevoznik odbija da snosi odgovornost za to, jer je To Montenegro ranije izuzeo njegovu dokumentaciju i neovlašćeno mu pristupa, piše Pobjeda.

Zejak u dopisu objašnjava da je riječ o avionu koji je MA uzeo na finansijski lizing kod brazilske BNDES banke, te da je sa njim obavio posljednji let prije prizemljenja flote 26. decembra prošle godine. Avion, kodnog imena ,,čarli“ nije prešao u vlasništvo MA, jer nijesu isplaćene posljednje četiri rate, a o njegovoj kupovini od januara sa Brazilcima pregovara To Montenegro.

“U slučaju neplaćanja obaveza po osnovu finansijskog lizinga, MA je bio dužan da avion vrati BNDES-u u plovidbenom stanju i sa određenim stanjem resursa predviđenim ugovorom. Da se vraćanju aviona pristupilo blagovremeno ulaganja u njega i troškovi bi bili minimalni. Međutim, to se nije desilo i MA u stečaju razumije razloge zbog kojih je avion određeno vrijeme ostao u crnogorskom registru vazduhoplova. Sporna je, međutim, odgovornost za stanje aviona, te troškovi isporuke vazduhoplova deset mjeseci od prizemljenja”, navodi se u dopisu Zejaka, u koji je Pobjeda imala uvid.

Zejak tvrdi da je ,,u određenom trenutku koji ne može precizno definisati“ avion 4O-AOC na nepoznat način izuzet iz kontrole MA. Da se to desilo, kako dodaje, potvrđuje dopis izvršnog direktora To Montenegra Predraga Todorovića, od 28. juna, u kojem on obavještava stečajnu upravu MA da su oni izuzeli dokumentaciju ,,čarlija“, za potrebe Vlade.

“Ne ulazeći u odgovornost Todorovića, ukazujemo na tri stvari – Todorović u dopisu pogrešno interpretira garancije Vlade i navodi da se one tiču obaveza MA po pitanju otplate duga prema banci, iako su garancije isključivo u vezi sa vraćanjem i deregistracijom aviona”, ističe se.

Todorović, pozivajući se na Vladu, naglašava da To Montenegro jedini na teritoriji Crne Gore ima odobrenu organizaciju CAMO po partu M.

“Napominjemo da postoje indicije da je dokumentacija izuzeta znatno ranije nego što je To Montenegro dobio odobrenje za CAMO. I treće, Todorović u dopisu navodi da nema informaciju gdje je zapisnik o izuzimanju dokumentacije, iako kao ozbiljna kompanija To Montenegro mora posjedovati zapisnik o tome šta je izuzela i u kakvom stanju”, kaže se u dopisu Zejaka, koji smatra da to ukazuje da MA u stečaju nema nikakvu odgovornost po pitanju aviona 4O-AOC, niti mu se ona može nametnuti.

Zejak napominje da je izuzeta dokumentacija sastavni dio aviona, te da bi bilo krajnje odgovorno da To Montenegro dostavi MA u stečaju nalog na osnovu kojeg je izuzeo dokumentaciju i zapisnik o izuzimanju.

“S obzirom na to da je predmetni vazduhoplov potencijalno od uticaja na stečajnu masu MA, a da je kontrola nad njim oduzeta MA, molimo vas da preduzmete sve neophodne korake kako bi BNDES i sa bankom povezana lica obustavili bilo kakve zahtjeve prema MA u stečaju. Izvjesno je da je stanje u kojem je on danas drastično različito od onoga kakvo je bilo dok je avion bio pod kontrolom MA, pa je neprihvatljivo da MA u stečaju snosi bilo kakvu odgovornost po tom pitanju”, zaključio je Zejak.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je prošlog mjeseca predmet po krivičnoj prijavi koju je protiv NN lica podnijela stečajna uprava MA, zbog sumnje da su počinili krivično djelo teška krađa, otuđenjem djelova sa aviona 4O-AOC.

Oni su tužilaštvu dostavili snimke kamera hangara MA na aerodromu, na kojim se, kako tvrde, vide lica koja pristupaju 4O-AOC, kontejnerima To Montenegra i avionu državne avio-kompanije 4O-AOB.

Iz To Montenegra su negirali da njihovi radnici pristupaju avionima koji nijesu u njihovom vlasništvu, navodeći da snimci stečajne uprave MA ništa ne dokazuju već da se radi o opstrukciji.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve