Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Australijanci mislili da su snimali meteor, međutim riječ je bilo o ruskoj raketi

Zbog velikog interesovanja javnosti, australska svemirska agencija je izdala saopštenje u kojem je navedeno da su svjetlosni bljeskovi vjerovatno ostaci ruske rakete Sojuz-2, koja je bila lansirana sa kosmodroma Pleseck, sjeverno od Moskve, prethodne večeri. Raketa je prethodno služila za lansiranje satelita

Sinoć su iznad Melburna primjećene krhotine koje su se rasplamsale na nebu, te su mnogi korisnici podijelili fotografije i videozapise na društvenim mrežama smatrajući da se radi o meteoru.

Jedan korisnik Twittera je postavio pitanje: “Je li to zvijezda padalica iznad Melburna ili možda kometa?” Drugi se pitao, napisavši: “Nisam siguran da li je to meteor, kometa ili nekakav svemirski otpad.”

Eksperti su brzo utvrdili da se radi o svemirskom otpadu koji je izgorio usljed trenja pri brzom ulasku u atmosferu.

Zbog velikog interesovanja javnosti, australska svemirska agencija je izdala saopštenje u kojem je navedeno da su svjetlosni bljeskovi vjerovatno ostaci ruske rakete Sojuz-2, koja je bila lansirana sa kosmodroma Pleseck, sjeverno od Moskve, prethodne večeri. Raketa je prethodno služila za lansiranje satelita.

“Ovo je zaista prekrasno”, izjavio je profesor Alan Duffy, astronom sa Univerziteta Swinburne, u intervjuu za radio stanicu 3AW. “Ovo je najimpresivnija svjetlosna predstava koju sam ikada video, u smislu povratka materijala sa orbite nazad u Zemljinu atmosferu.”

Raketa koja je imala masu od 105 tona, duljinu od 25 metara i bila je lansirana u visinu koja se opisuje kao “iznimno velika”, nakon što je potrošila gorivo, opisala je profesorica Alice Gorman sa Univerziteta Flinders. Građani Melbourna su svjedočili spektakularnom prizoru kada su primijetili kako se raketa raspadala dok je letjela nebom, svaki dio koji se odlomio je gorio stvarajući upečatljiv vatromet, dodala je.

Prema svemirskoj agenciji, planirano je da preostali djelovi rakete sigurno uđu u atmosferu i završe svoj pad u okean blizu jugoistočne obale Tasmanije. Agencija je naglasila da će pažljivo pratiti tok i ishod ovog povratka u atmosferu.

Profesor Duffy je istakao da svjetlosni sjaj nije mogao proizaći iz prirodnih svemirskih materijala poput kamena.

“Boje koje su bile vidljive u gorućim komadićima upućuju na prisutnost gorućih metala ili plastike. Za razliku od toga, prirodni meteoriti vjerojatno bi zračili zeleno ili plavo zbog specifičnih hemijskih elemenata koje sadrže”, objasnio je profesor Richard de Grijs, astrofizičar s Univerziteta Macquarie.

Profesor Michael Brown, stručnjak za fiziku i astronomiju sa Univerziteta Monash, dodao je da se meteori obično brže pale u atmosferi, ulazeći brzinom većom od 10 km u sekundi.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve