Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Al Romaithi: Očekujte još investicija iz Emirata

Posljednji podaci ukazuju da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu i šire, sa postignutom stopom ekonomskog rasta od 4,8% u prvoj polovini ove godine. Već je prepoznata kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu i jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu. Drugi sektori, kao što su energetski i poljoprivredni sector, takođe pokazuju veliki potencijal. U tom smislu, smatramo da je Crna Gora na pravom putu i ima dobre izglede za budućnost – kaže u intervjuu Pobjedi ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Abdulsalam Hareb Obaid Al Romaithi.

Ističe da je najvažniji preduslov za razvoj jedne nacije dugoročno planiranje održivog razvoja i utvrđivanje strategija sa jasnom vizijom kako postići planirane dugoročne razvojne ciljeve.

POBJEDA: Ujedinjeni Arapski Emirati i Crna Gora imaju odlične bilateralne odnose koji se konstantno razvijaju uz međusobno uvažavanje. Kako vidite buduće odnose dvije zemlje?

ROMAITHI: Ove godine Ujedinjeni Arapski Emirati i Crna Gora obilježavaju deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koje već tradicionalno sada razvijamo u duhu prijateljstva, povjerenja, solidarnosti i razumijevanja. U proteklih deset godina Ujedinjeni Arapski Emirati i Crna Gora su naučili puno jedni o drugima i pronašli način da rade zajedno u mnogim oblastima kao partneri. Ove veze se temelje na načelima saradnje i međusobnog uvažavanja i dostigle su nivo strateškog partnerstva između dvije zemlje i njihovih naroda. Kao rezultat te saradnje potpisali smo veliki broj značajnih sporazuma u cilju unapređenja odnosa i postizanja zajedničkih ciljeva u skladu sa interesima dva naroda.  Ovo je prava prilika da još jednom potvrdimo našu predanost i prenesemo poruku prijateljstva narodu i Vladi Crne Gore. Ujedinjeni Arapski Emirati snažno podržavaju Crnu Goru i bićemo posvećeni da naše odnose učinimo još jačim.

POBJEDA: Crna Gora je posvećena izgradnji dugoročnog ekonomskog partnerstva sa UAE. Da li u budućnosti Crna Gora može postati tako razvijena ekonomska destinacija poput Emirata?

ROMAITHI: Najvažniji preduslov za razvoj jedne nacije je dugoročno planiranje održivog razvoja i utvrđivanje strategija sa jasnom vizijom kako postići planirane dugoročne razvojne ciljeve. Ujedinjeni Arapski Emirati duguju veliku zahvalnost svojim očevima nacije na upornosti, mudrosti i viziji koje su za rezultat imale izgradnju moderne i progresivne nacije. Kroz dugoročne investicije i posvećenost otvorenoj ekonomiji, izgradnjom fer i inovativnog društva, UAE je postao globalni centar za trgovinu i regionalni ekonomski lider. Ova godina se poklapa sa stogodišnjicom rođenja pokojnog šeika Zayed bin Sultan Al Nahyana, rodonačelnika UAE, i u tom duhu obilježavamo 2018. kao ,,Godinu Zayeda“, u znak zahvalnosti za njegovu mudrost i viziju koja nas je vodila da postanemo ono što sada jesmo. Crna Gora je već ostvarila značajan napredak od ponovnog uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine. Politički sistem je stabilan, što doprinosi stvaranju sigurnog i bezbjednog okruženja za strana ulaganja i unutrašnji razvoj zemlje. Političko rukovodstvo je obezbijedilo kontinuitet nacionalne vanjske politike s jasnom perspektivom nacionalne privrženosti evroatlantskim integracijama. Posljednji podaci ukazuju da je Crna Gora jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu i šire, sa postignutom stopom ekonomskog rasta od 4,8% u prvoj polovini ove godine. Crna Gora je već prepoznata kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na Mediteranu i jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu. Drugi sektori, kao što su energetski i poljoprivredni sector, takođe pokazuju veliki potencijal. U tom smislu, smatramo da je Crna Gora na pravom putu i ima dobre izglede za budućnost, i mi smo uvjereni da će Crna Gora ostvariti svoje razvojne ciljeve u budućnosti.

POBJEDA: UAE je veoma značajan investitor u Crnoj Gori. Investirali ste u Porto Montenegro, Capital Plazu i ostale projekte. Možemo li očekivati još investicija iz Emirata?

ROMAITHI: Crna Gora je sigurna destinacija za strane investicije i definitivno postoji prostor za dalje jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti turizma, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i infrastrukture. Tokom proteklih deset godina, UAE su investirali u različite razvojne projekte u Crnoj Gori. Investicije iz UAE su plasirane u oblastima turizma, poljoprivrede, energetike i prerađivačke industrije. U tom smislu, prethodne godine (2017), Ujedinjeni Arapski Emirati su se nalazili na vrhu liste zemalja po učešću u ukupnom udjelu stranih investicija u Crnoj Gori. Mogućnosti za ulaganja u Crnoj Gori su brojne i Crna Gora je ostvarila značajan napredak u sprovođenju sveobuhvatnih reformi. U tom smislu, u narednom periodu može se očekivati još snažnije prisustvo investitora i turista iz UAE.

POBJEDA: Obje države se nalaze u veoma osjetljivim područjima. I Emirati i Crna Gora su poznati po tome što su faktori stabilnosti. Da li možemo da dijelimo naša iskustva?

ROMAITHI: Da, obje zemlje dijele zajedničko iskustvo egzistiranja u osjetljivim područjima gdje se često moraju suočavati s različitim izazovima. Uzajamno povezana politička i ekonomska dinamika u regionu Bliskog istoka je nešto što iziskuje strpljiv i oprezan diplomatski pristup u rješavanju raznih problema. Uloga UAE u regionu je tradicionalno usmjerena ka umanjivanju napetosti u regionu i rješavanju spornih pitanja u bilateralnim i multilateralnim diplomatskim kontaktima. Ipak, i pored svih teškoća sa kojima se susreće, region Bliskog istoka ima potencijal da prevaziđe trenutne izazove. Kako bi pomogli regionu u ostvarivanju svojih potencijala, UAE će nastaviti da promoviše politiku otvorene kulturne razmjene, vjersku toleranciju, osnaživanje uloge žena u društvu, kao i stvaranje jasne perspektive za mlade ljude. Ove vrijednosti su ugrađene u temelje nacionalnog razvoja UAE i čine osnovu umjerene spoljne politike UAE.  Slično tome, Crna Gora je primjer uspješne integracije i afirmacije dobrosusjedskih odnosa. Crna Gora često djeluje kao faktor stabilnosti i utiče na relaksaciju napetosti u regionu Zapadnog Balkana i nudi ulogu posrednika u rješavanju regionalnih pitanja.  Postoje brojni primjeri na osnovu kojih obje zemlje mogu učiti jedne od drugih i dijeliti iskustvo kako bi se na adekvatan način istražile mogućnosti za iznalaženje najboljih rješenja za razna pitanja koja proizilaze iz regionalnih izazova.

Tolerancija je imperativ modernog svijeta

POBJEDA: Živimo u kompleksnom svijetu. Postoje brojni problemi i izazovi, od terorizma, klimatskih promjena do migracija. Ove probleme možemo rješavati samo zajedno. Mislite li da međunarodna zajednica ima odgovore za ove izazove?

ROMAITHI: Svijet u kojem živimo obiluje rastućim nesigurnostima u političkim, ekonomskim i socijalnim sferama. Uticaj ovih dešavanja se osjeća najviše akutno u arapskom svijetu i na Bliskom istoku, u kojem nesigurnosti i nestabilnosti nijesu nepoznanica već realnost. Međutim, u današnjem svijetu, stabilnost regiona ne može počivati samo na regionu. Drugi akteri, uključujući i međunarodne organizacije, takođe imaju važnu ulogu, što je razlog zašto naša vanjska politika nastoji da učvrsti odnose sa ovim akterima. Rješavanje regionalnih problema zahtijeva i proaktivniju ulogu Ujedinjenih nacija. Naime, međunarodna zajednica može da preokrene propuste iz prošlosti, pružajući aktivniju i djelotvorniju ulogu u budućnosti. Međunarodna zajednica se ne može samo zadržati na kontrolisanju i saniranju kriza u svijetu, umjesto toga, naš fokus se mora prebaciti na iznalaženje dugotrajnih rješenja tih kriza. Na tom putu svi zajedno moramo uložiti dodatni napor da bi došlo do kvalitetne realizacije ovih rješenja. UAE aktivno radi sa svojim partnerima da podrže ove procese. Povezano s našim naporima za okončanje sukoba u regionu, UAE potvrđuje apsolutnu posvećenost borbi protiv ekstremizma i terorizma. Izazov borbe protiv ekstremizma zahtijeva hitan, globalni i koordiniran napor. Postoje mnoge važne inicijative UN-a u toj oblasti – posebno u odnosu na borbu protiv terorizma – ali sada postoji kritična potreba za podršku efikasnim političkim intervencijama na čelu sa nacijama državama u borbi protiv ekstremizma putem socijalnih, ekonomskih i političkih sredstava na više nivoa. Ujedinjeni Arapski Emirati rade na konsolidaciji vrijednosti tolerancije i multikulturalizma, odbijanja diskriminacije i mržnje, prihvatanja drugačijeg, a sve sa ciljem što efikasnije borbe protiv ekstremizma i terorizma. Takođe treba istaći da je posljednjih godina primjetan porast ekoloških problema na globalnom nivou koji ozbiljno mogu ugroziti samo postojanje čovječanstva – globalno otopljavanje, narušavanje ozonskog omotača, smanjenje tropskih šuma i tako dalje. Opšte je poznata činjenica da problemi te vrste iziskuju uključenost svih globalnih aktera, kao i da čovječanstvo mora rješavati ove probleme sa svim svojim kapacitetima i resursima koje ima na raspolaganju. Na kraju, istorija nas uči da ne postoji alternativa za bližu saradnju i koordinaciju aktivnosti između modernih nacija – država, u nastojanjima da izgradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze. U periodu rastuće regionalne i međunarodne nesigurnosti i nestabilnosti svi akteri međunarodnih odnosa treba zajedno, rame uz rame, da preuzmu veću odgovornost za rješavanje vitalnih globalnih pitanja.

izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve