Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Akcija ”Stop inflaciji” kreće od 2. oktobra do kraja godine, Vlada će zamrznuti cijene goriva

Održana pres konferencija Đurovića i Damjanovića

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra biti snižene cijene na preko 150 artikala u novom krugu akcije “Stop inflaciji”, a akcija će trajati do kraja godine.

“U ovoj akciji biće, što se tiče velikih trgovačkih lanaca, minimalno 100 artikala iz raznoraznih robnih grupa, tako da će biti pokriveno sve što je potrebno potrošačima. Što se tiče malih prodavnica, one mogu da se kreću do 50 artikala. Imamo trgovačke lance koji su sa 150 artikala se pridružili akciji. Nagovještaj je da će oni da proširuju bazu proizvoda, tako da ćemo doći do 200 ili više artikala”, kazao je Đurović, dodajući da se akcija bazira na tome da su se distributeri i trgovci odrekli marži.

Svi proizvodi koji su na akciji će biti obilježeni u prodavnicama.

“Cijene u ovom nivou su važeće do kraja godine. Zaključavamo ih do kraja godine. One mogu biti niže, ali ne mogu biti veće”, istakao je Đurović.

On je saopštio i da će na primjer mlijeko Kravica koje je bilo 1,49 eura, sada koštati 0,99 eura.

“Jogurt Kravica 2,8 procenata masti 1,59 eura je koštao, sada će 1,19 eura. Začini sa 1,39 na 0,89. Grand kafa sa 1,09 na 0,85 eura. Juneći but bez kostiju sa 10,49 na 7,99 eura. Hamburška slanina sa 7,99 na 5,49 eura. Pileća prsa u omotu sa 8,65 sada na 6,49 eura…”, naveo je Đurović neke od cijena.

Da bi građani shvatili da se zaista radi o značajnom umanjenju cijena kao primjer je naveo antiinflacionu korpu dvije kompanije koje su dale po 148 proizvoda.

“Analiza je sledeća-na tih 148 proizvoda ako ih na današnji dan kupite ta potrošačka korpa bi bila 454 eura. Ako ih kupite u ponedjeljak one će biti 322 eura. Radi se o popustu koji iznosni 29 odsto, a potrošači štede 132 eura samo po jednoj potrošačkoj korpi”, objasnio je Đurović.

Ko učestvuje

Moguće sniženje PDV-a na jedan broj životnih namirnica 

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da cijene goriva više neće rasti, te da će Vlada smanjiti akcize na gorivo.

“Odluka će biti u pravcu da ukoliko se nastavi trend rasta, sledeći obračunski period je 10.oktobar, za to eventualno povećanje cijena goriva toliko ćemo smanjiti procenat akciza i sve tako ukoliko bude potrebe do onog maksimuma koji je zakonski dat. To faktički znači da će cijene goriva biti zamrznute na ovom nivou. Kada govorimo o cijeni dizela, podsjetiću da je ovo nivo cijene koji smo imali u oktobru ili novembru prošle godine kada smo imali već četiri ili pet smanjenja cijene goriva”, kazao je Damjanović.

Ako bude povećaja cijene struje u nekom većem nivou nego što bi bila minimalna korekcija, Damjanović poručuje da će ići sa politikom subvencioniranja potrošača iz najranjivijih grupa.

“Ostaje nam još jedna mjera koju možemo da uradimo uz podršku parlamenta, ako ovo ne bude dovoljno, eventualnog ponovnog snižavanja PDV-a na jedan broj životnih namirnica. Ta saradnja sa parlamentom će nam biti neophodna u zakonodavnom dijelu”, kazao je Damjanović.

Nada se da će mjere biti nastavljene i od 1.januara naredne godine.

Podsjećamo, u Crnoj Gori su od utorka skuplje sve vrste goriva. To je dvanaesto poskupljenje goriva u ovoj godini.

Litar eurodizeala skuplji je sedam centi i košta 1,65 eura.

Litar BMB 98 košta 1,73 eura, BMB 95 1,69 eura, eurodizela 1,65 eura.

Poskupilo je i lož ulje šest centi po litru, pa trenutno košta 1,61 euro.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ivana
28.09.2023-19:23 19:23

Zasto sve srbijanski proizvodi?jesu li bezbjedni ka ono voce sto su nasli na granicu koje prskano sa pesticidom za palme