Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Zašto bi trebalo da koristite više web aplikacija na svom telefonu

Najveća prednost web aplikacije u odnosu na matičnu mobilnu aplikaciju je što ne morate ništa da preuzimate ili instalirate. Web aplikacija radi unutar browsera, što znači da nema ništa dodatno za preuzimanje. Sve dok imate browser i internet vezu, web aplikacija funkcioniše kao izvorna aplikacija

Aplikacije su ključna komponenta iskustva pametnog telefona od samog početka.

Živite život bez aplikacija

Oni su samo postali bolji tokom godina, ali i web browseri. Vjerovatno vam ne treba onoliko izvornih aplikacija koliko mislite – web aplikacije su odlične.

Šta je web aplikacija?

Web aplikacija — takođe poznata kao „progresivna web aplikacija“ (PWA – progressive web app) — je u suštini aplikacija koja se pokreće u web browseru. Izgleda i djeluje kao matična aplikacija koju biste instalirali iz Play Store-a ili App Store-a, ali radi u Chrome-u, Edge-u ili Safariju. Možete čak i „instalirati“ web aplikaciju na početni ekran i pokrenuti je kao bilo koju drugu aplikaciju. Postoji razlika između web aplikacije i mobilnog web-sajta. Mnoge web lokacije imaju verzije posebno za mobilne browsere, ali to nisu nužno web aplikacije. Web lokacija ima uglavnom statički sadržaj, dok je web aplikacija dizajnirana više za interakciju korisnika.

Web lokacija se može staviti u bookmark i dodati na vaš početni ekran, ali će samo otvoriti novi tab u browseru kada je pokrenete. Web aplikacija se otvara u sopstvenoj instanci, odvojeno od web browsera na kojem radi. Zato se čini bližom matičnoj aplikaciji.

Web aplikacije su lagane

Najveća prednost web aplikacije u odnosu na matičnu mobilnu aplikaciju je što ne morate ništa da preuzimate ili instalirate. Web aplikacija radi unutar browsera, što znači da nema ništa dodatno za preuzimanje. Sve dok imate browser i internet vezu, web aplikacija funkcioniše kao izvorna aplikacija.

Web aplikacije se takođe super lako ažuriraju. Ne morate da posjetite prodavnicu aplikacija da biste vidjeli da li vas čeka ažuriranje ili ručno da primjenite ažuriranje. Obično se ažuriranja objavljuju, a da vi to i ne primjetite -jednostavnim pokretanjem web aplikacije učitaće se najnovija verzija. Pošto se web aplikacije pokreću u browseru, odlične su za maksimiziranje prostora za skladištenje na vašem telefonu. Izvorne aplikacije zauzimaju više prostora i preuzimaju fajlove dok ih koristite. Web aplikacije su uglavnom zasnovane na oblaku, tako da se ne oslanjaju na toliko datoteka na vašem stvarnom uređaju.

Laka prijava

Govoreći o browseru, to dovodi do još jedne prednosti web aplikacija. Pošto već imamo većinu logina i lozinki sinhronizovanih i sačuvanih u browseru, prijavljivanje na web aplikacije je super jednostavno. Ne morate da se oslanjate na uslugu automatskog popunjavanja u cijelom sistemu. Sajtovi društvenih medija, na primjer, savršeni su za web aplikacije.

Notifikacije su postale bolja

Jedna oblast u kojoj su izvorne aplikacije tradicionalno imale prednost su notifikacije. Dobra vijest je da su web aplikacije sada drastično poboljšale obavještenja. Možete da koristite web aplikaciju bez brige o nedostatku obavještenja.

Oni iskačući prozori koje vidite u browserima za obavještenja mogu biti dosadni na desktopu, ali su korisni ako koristite web aplikacije na telefonu. Chrome, Edge i Safari podržavaju web aplikacije i obavještenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve