YouTube je u srijedu najavio lansiranje nove funkcije u njihovoj aplikaciji za gledanje video snimaka. Ova nova funkcija trebalo bi da podsjeća korisnike uveče da je kasno i da se isključe sa platforme, jer je vrijeme za spavanje. Nova funkcija pridružiće se onima koje već postoje u okviru ideje “odmori se“, a namijenjene su odmoru od upotrebe uređaja i interneta, u okviru Google-ove inicijative za digitalno blagostanje.

foto Gettyimages

 

Odgovornija upotreba Google proizvoda

Krajnji cilj ovakve funkcije, ali i drugih u okviru inicijative Google-a, jeste da na neki način natjeraju korisnike da odgovornije koriste Google proizvode. Problem je počeo da se javlja tokom epidemije koronavirusa, jer su ljudi pored ostanka u kući veći dio dana praktično bili okrenuti ka upotrebi digitalnih uređaja i tehnologija. Koliko se upotreba ovih tehnologija povećala poslednjih godina, govori i podatak da je YouTube poslao za poslednje dvije godine oko tri milijarde podsjetnika “odmori se”, gdje je primijećena prekomjerna upotreba njihovih servisa.

Uz podsjetnik da je vrijeme za spavanje, YouTube je omogućio da korisnici sami podese određeno vrijeme za prestanak gledanja video snimaka. U podešavanjima će korisnici moći da postave vrijeme početka i završetka, uključujući i niz drugih opcija i parametara. Naravno, biće omogućeno da prihvatite podsjetnik, ali i da ga odbijete ako želite da nastavite gledanje. Funkcija će biti dostupna za Android i iOS aplikacije u toku nedelje, ali će vjerovatno biti potrebno neko vrijeme da sve postane funkcionalno i stabilno.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve