foto printscreen
Naime, Američka agencija za lijekove FDA odobrila je da se ova igra izdaje na recept, kao i ostali lijekovi. Time su ljekari ovlašćeni da propisuju videoigru za djecu u dobi od osam do 12 godina koji imaju ADHD sindrom hiperaktivnosti, piše Verge.

Videoigra je odobrena kao lijek nakon sedam godina kliničkih ispitivanja kroz koje su naučnici proučavali 600 djece.

Rezultati ovih istraživanja pokazali su da trećina djece nije imala deficit pažnje nakon što su igrali EndakvorRX 25 minuta dnevno, pet dana u sedmici, ukupno četiri sedmice.

“Poboljšanja oštećenja uzrokovanih ADHD-om nakon mjesec dana liječenja EndeavorRx-om održavala su se i do mjesec dana, a najčešće nuspojave su frustracije i blaga glavobolja u poređenju s tradicionalnim lijekovima”, navodi kompanija Akili Interactiv.

Do prije pet godina u SAD-u se govorilo kako bi ova videoigra mogla biti budućnost liječenja ADHD sindroma i Alzheimerove bolesti, dok se u 2017. špekulisalo da su videoigre na recept naša budućnost.

Još jedan od sličnih primjera jeste onaj u kojem osobe koje su zadobile teške opekotine koriste virtualnu stvarnost kako bi olakšale svoju bol.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve