Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Robot Sandy se kreće samostalno i čisti pješčane plaže

Sandy je autonomni, jeftini i ekološki prihvatljiv robot koji može ukoniti i najdublje ''ukorijenjeno'' smeće iz pijeska

Italijanski start-up Carbonium je na sajmu Maker Faire Rome 2023 predstavio svog robota Sandy, koji je razvijen kako bi čistio pješčane plaže.

Sandy je autonomni, jeftini i ekološki prihvatljiv robot koji može ukoniti i najdublje “ukorijenjeno” smeće iz pijeska. Cilj projekta je korištenje robotike za dobrobit sredine, kao i pronalazak brzog i jeftinog načina za čišćenje obale dok se istovremeno štiti lokalni ekosistem i prikupljaju podaci o prirodnoj sredini.

Mali rover se plažom kreće samostalno i zaobilazi prepreke dok skuplja smeće a koje nailazi, a potom ga odlaže. Algoritmi vještačke inteligencije prosijavaju pijesak i odvajaju smeće od šljunka i školjki, čime osiguravaju da okruženje ne bude narušeno.

“Naš robot je dizajniran tako da čisti sredinu, ali da ne narušava prirodni krajolik. Primjera radi, dok robot prelazi preko prirodnih objekata poput školjki koje trebaju biti tu, on ih preskače, tako da sve ostaje na svom mjestu”, izjavio je Michele Scaramuffi iz kompanije Carbonium.

Kompaniju je osnovao Giuseppe Lapietra, student prve godine fizike na Univerzitetu Bari, zajedno s Giuliom Gismondijem, studentom treće godine Naučne škole “Edoardo Amaldi” u Bitettu. Dva inovatora su se upoznala i učestvovala na Olimpijadi iz robotike te su stigli do finala.

IzvorKlix

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve