Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Robotske pse ”treniraju” za spasilačke misije na Mjesecu i kretanje kraterima

Multidisciplinarni tim je počeo ''podučavati'' robote nalik psima da se kreću po lunarnim kraterima i drugim izazovnim planetarnim površinama

U sklopu istraživanja koje finansira američka svemirska agencija NASA, istraživači s raznih univerziteta i NASA-inog centra Johnson Space Center testirali su četvoronožnog robota pod nazivom Spirit na glečeru Palmer u Oregonu. Tokom petodnevnog testiranja obavljenog u ljeto 2023. godine, Spirit je prošao razne terene krećući se snijegom pokrivenim i kamenitim površinama pomoću svojih metalnih nogu.

“Robotski pas mora biti u stanju da detektuje šta se događa kada stupi u interakciju s tlom te da u skladu s tim brzo prilagodi svoje strategije kretanja”, izjavio je istraživač Feifei Qian.

Spirit je testirao tim koji se sastojao od inženjera, kognitivnih naučnika, geonaučnika i planetarnih naučnika u sklopu projekta LASSIE (Legged Autonomous Surface Science in Analog Environments). Prema istraživačima, test je pomogao da se nauči više o karakteristikama podloge te kako vještije hodati po ovim terenima. Spirit je prikupio iskustva koja će se koristiti za treniranje robota, a koji će se naći na Mjesecu, drugim planetama i možda na površinama izvan našeg Solarnog sistema.

“Kada se noga robota oklizne na let ili propadne u mekani snijeg, to nas inspiriše da tražimo nove principe i strategije koje mogu pomjeriti granicu ljudskog znanja i omogućiti novu tehnologiju. Učimo i postajemo bolji iz uočenih neuspjeha”, kazao je Qian.

Tim tvrdi da robot može “osjetiti” kad hoda po neravnim površinama, baš kao i čovjek, kao i i kada se tlo pomjera pod nogama.

Spirit je pod nadzorom tima poboljšao svoje mogućnosti kretanja zahvaljujući testovima na pješčanim plažama južne Kalifornije, u Nacionalnom parku White Sands u Novom Meksiku te na drugim lokacijama uključujući Mount Hood. Ova testiranja na Zemlji nude robotskom psu prilike da “nauči” i da se adaptira prije nego krene na istraživanje dalje od našeg svijeta.

Qianov tim planira razviti još četvoronožnih robota za potrebe misije, a NASA je osigurala dvogodišnji grant od dva miliona dolara. Cilj tima je da pomogne NASA-i u raspoređivanju robota na Mjesecu kako bi mogli sarađivati u izvršavanju misija. Robotski tim bi se sastojao od rovera s točkovima za transport tereta i prelazak velikih udaljenosti te robusnog robota nalik psu, koji ima visok stepen mobilnosti.

Najfascinantniji aspekt istraživanja je mogućnost robota da se transformiše u strukture poput mostova i piramida, što će omogućiti spašavanje njegovog “timskog kolege” s teškog terena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve