Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Opera browser planira ChatGPT integraciju

Mnoge firme su tokom protekle nedjelje najavile svoj odgovor na ChatGPT

Još uvijek se ne zna kada bi ChatGPT mogao da zaživi na Opera pregledaču, niti da li će funkcije biti dostupne na svim Opera proizvodima koji uključuju desktop i mobilne pretraživače za Android i iOS operativne sisteme.

Informacija iz sjedišta kompanije Kunlun Tech dolazi poslije ambicioznih najava koje su tokom ove sedmice priredili giganti Microsoft i Google. Riječ je o integraciji AI alata ChatGPT, poslije koje će Bing pretraživač doživjeti novu eru i brojna unapređenja. Prošle nedjelje je kompanija Google obznanila svoj plan o afirmaciji AI programa pod nazivom Bard.

Koliko je Opera browser jak igrač na tržištu?

Firma specijalizovana za analizu internet saobraćaja Statcounter objavila je izvještaj za januar u kojem piše da najveći udio među pregledačima na internetu ima Chrome kompanije Google sa 65,4 odsto. Browser Edge kompanije Microsoft zastupljen je među korisnicima interneta sa udjelom od 4,5 procenata. Opera je prema podacima pomenute agencije šesta na listi sa 2,4 odsto korisnika.

Browser specijalizovan za igre Opera GX koji posluje u okviru ove kompanije, prosječno je tokom trećeg kvartala prošle godine imao 321 milion aktivnih korisnika na mjesečnom nivou. Iz matične kompanije navode da je pregledač namjenjen gejmerima doprinio povećanju prihoda u trećem kvartalu za 28 odsto, ukupno 85,3 miliona dolara, prenosi CNBC.

Matična kompanija Opera pregledača je Kunlun Tech sa sedištem u Pekingu. Krajem prošle godine najavila je rad na sadržajima generisanim vještačkom inteligencijom kao što su muzičke numere i slike. Iz kompanije kažu da će svi budući softveri biće otvorenog koda.

Akcije kompanije Kunlun Tech porasle su za više od 40 odsto u proteklih godinu dana, a dionice na NASDAQ tržištu bilježe rast za nešto više od 10 odsto u istom periodu.

Mnoge firme su tokom protekle nedjelje najavile svoj odgovor na ChatGPT. Kineski Baidu je najavio završetak test faze svog AI bota do kraja marta, kada će proizvod biti dostupan korisnicima. Alibaba takođe radi na sličnom projektu, ali se još uvijek ne zna datum predstavljanja.

U ovom trenutku, još uvijek je nezahvalno porediti karakteristike dostupnih alata zasnovanih na vještačkoj inteligenciji, posebno jer je većina još u beta fazi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve