Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

OpenAI se suočava sa sve većim brojem tužbi

OpenAI se suočava sa rastućim brojem tužbi koje su podnijeli autori optužujući ih da su bez dozvole koristili njihove radove kako bi trenirali svoje LLM modele

U novembru, grupa autora podnijela je tužbu protiv OpenAI-a i Microsoft-a optužujući ih da su bez dozvole koristili intelektualnu svojinu drugih ljudi kako bi trenirali generativnu AI tehnologiju.

Sada, sve više profesionalnih autora tuži ove kompanije zbog korišćenja njihovih radova u obuci OpenAI-evih velikih jezičkih modela (LLM). Nicholas A. Basbanes i Nicholas Gage optužuju kompanije za “masivnu i namjernu krađu autorskih djela”. Tužba vjerovatno prelazi u grupnu tužbu.

Profesionalni pisci “imaju ograničen kapital za finansiranje svojih istraživanja”. Oni “obično sami finansiraju svoje projekte”, navodi se u tužbi.

Sa druge strane, kompanije imaju “spreman pristup milijardama u kapitalu”. Kompanije su “jednostavno ukrale” “autorska djela kako bi izgradile još jednu komercijalnu industriju vrijednu milijarde dolara”, tvrde autori.

Korišćenje autorskih djela je “namjerna strategija” ovih kompanija, a neplaćanje piscima daje kompanijama “još veću profitnu maržu.” Autori dodaju da su kompanije mogle da istraže alternativne opcije finansiranja, poput deljenja profita.

Međutim, umjesto toga su “odlučile da ukradu”.Basbanes i Gage traže “da predstavljaju grupu pisaca čija su autorska djela sistematski otuđena”. Takođe, autori traže do 150.000 dolara po povređenom dijelu za nanijetu štetu, kao i trajnu zabranu “kako bi se spriječilo ovo ponavljanje.” Basbanes je “priznati stručnjak za istoriju knjiga i književne kulture”. Gage je, prema CNBC-u, ranije radio za Times i Wall Street Journal.

OpenAI se suočava sa rastućim brojem tužbi koje su podnijeli autori optužujući ih da su bez dozvole koristili njihove radove kako bi trenirali svoje LLM modele.

Krajem decembra 2023.godine, New York Times je tužio ovu kompaniju i njenog najvećeg sponzora, Microsoft, zbog korišćenja članaka u AI obuci. Predstavnik OpenAI-a je tada rekao da su obje strane bile u “produktivnim razgovorima” i da je tužba bila neočekivana.

IzvorPCPRESS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve