Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

OpenAI demonstrira tehnologiju generisanja ljudskog glasa, ali neće da ga pušta u opticaj

Brojne startap kompanije već prodaju tehnologiju za kloniranje glasa, od kojih su neke dostupne javnosti ili odabranim poslovnim korisnicima, kao što su studiji u industriji zabave

Kompanija OpenAI, tvorac ChatGPT-a, ulazi u posao sa AI glasovnom asistencijom i i danas je demonstrirala novu tehnologiju koja može klonirati ljudski glas, ali je dodala da je još neće pustiti u javni opticaj – iz bezbjednosnih razloga.

Kompanija za vještačku inteligenciju predstavila je svoju novu tehnologiju Vois endžin, nešto više od nedjelju dana pošto je podnijela prijavu za dobijanje žiga za njen naziv.

OpenAI tvrdi da vještačka inteligencija u sklopu ove tehnologije može da rekonstruiše nečiji glas za samo 15 sekundi snimanja te osobe kako priča.

Prema riječima kompanije, planira se testiranje sa ljudima, „ali se u ovom trenutku ne planira njeno puštanje u javni opticaj“ – zbog opasnosti od zloupotreba.

OpenAI kaže da planira da ga pregleda sa ranim testerima, „ali ne uveliko pušta ovu tehnologiju u ovom trenutku“ zbog opasnosti od zloupotrebe.

„Shvatamo da generisanje govora koji liči na ljudski nosi sa sobom ozbiljne rizike, koji su nam naročito na pameti u izbornoj godini“, navodi se u saopštenju kompanije iz San Franciska.

U američkoj saveznoj državi Nju Hempšajer, vlasti istražuju slučaj automatizovanih poziva upućivanih hiljadama glasača u kojima im se obraćao lažni glas predsjednika SAD Džozefa Bajdena – generisan uz pomoć vještačke inteligencije.

Brojne startap kompanije već prodaju tehnologiju za kloniranje glasa, od kojih su neke dostupne javnosti ili odabranim poslovnim korisnicima, kao što su studiji u industriji zabave.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve