Nedavni izvještaj njemačke kompanije za istraživanje tržišta IPlytics pokazuje da Microsoft ima najveći broj patenata vezanih za AI, 18.363, od januara, nakon kog slijedi IBM sa 15.046. Tehnički gigant Samsung Electronics drži treće mjesto po broju patenata vezanih za vještačku inteligenciju sa 11.243.

Među prvih 10 kompanija, pet, uključujući Qualcomm i Google koji su zauzeli četvrto, odnosno peto mjesto, ima sjedište u SAD-u, dvije u Japanu, jedna u Južnoj Koreji, jedna u Holandiji i jedna u Njemačkoj, pokazuje izvještaj. Listu prvih deset kompanija po broju podnesenih patenata još čine Philips, Siemens, Sony, Intel i Canon, prenosi PC Press.

Broj patenata vezanih za AI godišnje skočio je sa 22.913 u 2008. godini na 78.085 u 2018. godini, kada je više tehnoloških kompanija započelo da se bavi replikacijom ljudske inteligencije pomoću mašina za upotrebu u širokom spektru industrija. Čak postoje i podaci za ovu godinu, koji su doduše polovični, no svejedno se navodi 9085 podnesenih patenata.

„Što je više zemalja u kojima je izum patentiran, to je veći percipirani međunarodni tržišni potencijal za patentirani izum“, navodi se u studiji.

Istraživanje obuhvata razdoblje od 2008. godine pa se uočava da je samo 2015. godine zabilježen pad broja podnesenih patenata, dok je svih ostalih godina zabilježen rast broja podnesenih patenata u odnosu na prethodnu godinu.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments