Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Kompletna prepiska Čarlsa Darvina od sada je dostupna na internetu

Kolekcija koja se može pretraživati sada obuhvata preko 15.000 pisama napisanih između 1822. i 1882. godine, u rasponu od njegovog uticajnog vremena na brodu HMS Beagle do postavljanja teorije o porijeklu vrsta i razmišljanja o kraju života

Danas imate priliku da istražite većinu prepiske Čarlsa Darvina. Univerzitet u Kembridžu je objavio sva očuvana pisma i  poruke tvorca teorije o evoluciji i učinio ih dostupnim korisnicima interneta, uključujući 400 pisama koja su se nedavno pojavila i „reinterpretirana“. Kolekcija koja se može pretraživati sada obuhvata preko 15.000 pisama napisanih između 1822. i 1882. godine, u rasponu od njegovog uticajnog vremena na brodu HMS Beagle do postavljanja teorije o porijeklu vrsta i razmišljanja o kraju života.

Internet arhiva je možda jedini način da se dobije uvid i potpunija slika o Darvinovom životu. Univerzitet napominje da konačno štampano izdanje, koje treba da izađe početkom 2023. godine, ne uključuje pisma koja su naknadno otkrivena i uključena u ovu internet kolekciju, pošto su stigla prekasno da bi bila ubačena u knjigu. Mnogi spisi uključuju fusnote i bibliografije kako bi se stavile u kontekst čitave priče, a ona dobila cjelinu i potpun smisao onog što je Darvin htio da kaže.

Ova posljednja serija prepiske ilustruje kako su se stavovi prema evoluciji promijenili tokom života istraživača. Do 1882. Darvin je primjetio da je prirodna selekcija uglavnom prihvaćena kao činjenica među mlađim naučnicima – što je oštar kontrast u odnosu na prvobitno neprijateljstvo prema djelu “O porijeklu vrsta”, nakon njegovog prvobitnog objavljivanja 1859. Pisma takođe ilustruju kako je Darvin još uvijek eksperimentisao, mjesecima prije njegove smrti.

darvinovoputovanje.jpg

Iskustvo pretrage podatak na internetu svakako neće biti isti osjećaj kao da držite knjigu u rukama. Međutim, to je klasična demonstracija vrijednosti interneta za akademike, a da ne spominjemo bilo koga sa ličnim interesovanjem iz ove oblasti. Kao i kod drugih arhivskih projekata, možete dobiti osjećaj istorije bez putovanja u arhiv deleke biblioteke i korišćenjem pamučnih rukavica, a naročito ako ste alergični na prašinu!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve