Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Google Search chatbot: Nova era pretraživanja interneta

Iz kompanije je stiglo saopštenje da će Google Search chatbot sada stići do više korisnika, čak i do onih koji nijesu izabrali da ga sami aktiviraju

Google je 2023. godine zagazio u AI vode, pa su korisnici još u to vrijeme saznali da chatbot-ovi stižu u Google Search. U pitanju je projekat “Search Generative Experience” ili “SGE”. Pretraživanje interneta je dakle ušlo u novu eru.

Oni koji su birali novi način pretrage su dobijali pritup generativnom AI chatbot-u, a nalazio se u vrhu rezultata pretrage. Ostatak stranice s rezultatima je izgledao isto, ali je korisnik morao da preskoči ChatGPT klona kako bi nastavio s pretragom. Ispostavilo se da korisnici nijesu bili naročito zainteresovani za bota, najvjerovatnije zbog toga što se ljudska bića teško navikavaju na promjene.

Iz kompanije je stiglo saopštenje da će Google Search chatbot sada stići do više korisnika, čak i do onih koji nijesu izabrali da ga sami aktiviraju. Cilj je da se dobiju komentari i od onih korisnika koji nijesu oduševljeni “Search Generative Experience” varijantom, a kako bi se saznalo da li je chatbot od koristi i onima koji više vole da internet pretražuju na stari način.

Oni koji su isprobali SGE kažu da još uvijek ne izgleda kao koristan dodatak Google pretrazi. Tvrde da je Google Search alatka koja radi, što znači da joj poboljšanja nijesu potrebna. Ističu i da nije svaka pretraga pitanje koje traži jednostavan odgovor, već način da se krene u potragu za nečim i da se usput otkriju i stvari o kojima se možda nije ni razmišljalo. Chatbot bi to mogao da pokvari.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve