Tokom godina bilo je mnogo prevara i mogli biste da pomislite da ćemo posle nekoliko puta postati „imuni“ ili sposobni da ih prepoznamo i ignorišemo. Međutim, čini se da se stara Instagram prevara vratila, zavaravajući nekoliko slavnih ličnosti i političara u tom procesu.

Ilustracija

Prevara, za neupućene, odnosi se na privatnost. Od korisnika se traži da postave post na Instagramu koji glasi: „Instagram NEMA MOJU DOZVOLU DA DIJELI MOJE FOTOGRAFIJE ILI PORUKE.“ To se zasniva na navodima da fotografije koje korisnici podijele na Instagramu mogu da se koriste u sudskim sporovima protiv njih. Zapravo dijeljenje tog posta ne bi bilo dovoljno da se odjavite čak i da takvo pravilo postoji, štaviše, Instagram već ima mogućnost da koristi vaše informacije na neki od navedenih načina. Korisnici su već prihvatili ova pravila, jer to moraju da urade kako bi napravili nalog i objavili sadržaj. U tom svjetlu, objavljivanje posta na Instagramu u kom tvrdite suprotno vjerovatno neće imati uticaja ni značaja za kompaniju.

Čini se da ova prevara datira još od 2012. godine, koju je veb sajt Snopes za provjeru činjenica raširio. Adam Mosseri, šef Instagrama, od tada je objavio i post na Twitter-u kojom ga je demantovao. „Ako sjutra vidite meme koji tvrde da Instagram mijenja svoja pravila, to nije tačno.“

Pravi Instagram uslovi korišćenja dostupni su na veb sajtu kompanije. Oni detaljno opisuju šta kompanija dobija od vas prilikom registracije i na šta ste se obavezali. Pravila su opsežna, uključujući i davanje licence Instagramu za preuzimanje vašeg sadržaja. Instagram tvrdi da mu je potrebna licenca za dijeljenje korisničkih fotografija jer uzima fotografije i dijeli ih na internetu, pa zato mora biti u mogućnosti da korisničke slike upotrebi u te svrhe.

Instagram nije sam u ovome, kao i ranije, vidjeli smo da se slične prevare odnose i na druge online servise, poput WhatsApp-a, gdje se od korisnika traži da proslijede poruke kako bi WhatsApp ostao besplatan. Dakle, ako naiđete na ovu poruku ili ako vam neko prenese, možete je sa sigurnošću ignorisati.

Komentari

avatar