Google je ažurirao pravila korišćenja za Play Store, kako bi sa platforme uklonio aplikacije preko kojih se ili direktno prodaje marihuana, ili se, pak, korisnici povezuju sa distributerima.

Foto: Bloomberg via Getty Images

Pravilo važi čak i za one države u kojima je marihuana legalizovana, a developeri imaju priliku da u narednih 30 dana aplikacije modifikuju tako da ne nude zabranjeni proizvod ili će ove biti uklonjene iz online prodavnice.

Tako će aplikacije poput Weedmaps i Eaze, koje nude uslugu naručivanja marihuane preko aplikacije, morati da modifikuju prirodu svojih usluga da ne bi bile uklonjene iz prodavnice. Oni koji već neko vrijeme preko svojih aplikacija nude marihuanu ističu da je potez kompanije Google prilično nepromišljen, te da će jedino uticati na to da ilegalna tržišta ponovo procvjetaju.

Ipak, Android aplikacije i dalje mogu promovisati marihuanu, ali im nije dozvoljeno da ponude funkciju korpe za kupovinu u aplikaciji koja im pomaže u organizovanju isporuke ili preuzimanja marihuane. Drugim riječima, zabranjeno je prodavati marihuanu putem Googleovih aplikacija.

“Ove aplikacije jednostavno treba da pomjere svoju korpu izvan same aplikacije kako bi bile u skladu s ovom novom politikom. Mi smo u kontaktu s mnogim programerima i radimo s njima kako bismo odgovorili na sva tehnička pitanja i pomogli im da implementiraju promjene bez narušavanja klijenta”, kazao je Googleov glasnogovornik za Verge.

Novi Google potez ipak ne dolazi kao iznenađenje, budući da je kompanija nedavno donijela slična pravila koja utiču na funkcionisanje aplikacija koje nude duvan.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve