Facebook i Twitter su blokirali naloge za koje smatraju da se bave dezinformisanjem javnosti. Ova vijest predstavlja veliki udarac za botovsku industriju, gdje se svakodnevno proizvode milioni lažnih mišljenja “običnih” građana.

Ilustracija

Blokiranje botovskih naloga dolazi u vrijeme velikih nemira u Hong Kongu, pa su Facebook i Twitter odlučili da demonstriraju kako izgleda borba za ljudska prava. Kompanije koje stoje iza ovih društvenih mreža imaju veliko iskustvo kada je privatnost korisnika u pitanju. Naime, Facebook je više puta kažnjavan, kao i Twitter zbog zloupotrebe ličnih podataka korisnika, pa je i logično da mogu da prepoznaju kada neko zloupotrebljava društvene mreže.

Twitter pokrenuo akciju uklanjanja botova

Akciju protiv lažnih naloga pokrenuo je Twitter, uklonivši 936 naloga koji su tvitovali o demonstracijama u Hong Kongu. Oni su objavili da su ovi nalozi otvoreni u kontinentalnom dijelu Kine, kao i da su bili dio koordinisane akcije da se potkopa legitimitet protesta. Pored ovih naloga, suspendovano je oko 200.000 naloga botova koji su služili za širenje lažnih informacija. Nakon ove akcije uslijedila je i reakcija Facebooka.

Iz istoimene kompanije koja stoji iza popularne društvene mreže objavili su da su uklonili sedam stranica, tri grupe i pet Facebok naloga. Ove stranice i nalozi su često objavljivali lokalne vijesti vezane za proteste u Hong Kongu. Iz Facebooka su objasnili da su uspjeli da identifikuju botove koji stoje iza ovih stranica i da ih povežu sa kineskim vlastima.

Državni botovi uhvaćeni na djelu

Čelnici Facebooka i Twittera tvrde da su suspendovani i obrisani nalozi botova funkcionisali koordinisano, zbog čega ih je bilo lakše prepoznati. Ova akcija dolazi nakon što je Twitter kritikovan što je dozvolio da kineska državna novinska agencija Ćinhua oglašava na ovoj mreži. Nakon kritika, čelnici kompanije su izjavili da više neće dozvoljavati oglase od strane državnih medija.

Kako su u Hong Kongu demontracije, kineske vlasti razmatraju razna rješenja kako bi prekinuli proteste. Trenutno se razmatra i upotreba sile, iako mnogi analitičari smatraju da bi se to loše odrazilo na kinesku ekonomiju i reputaciju u svijetu. Podsjećamo i da su kineske kompanije već neko vrijeme u nemilosti američke administracije, pa tako je tako Huawei dobio produženje dozvole za poslovanje. Šta će biti kasnije, zavisi od ekonomskog hladnog rata između Kine i Amerike.

Komentari

avatar