Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Da li znate po čemu je Google dobio ime?

Ipak, promjena imena nije bila dovoljna da Google postane popularan. Pravi trik bio je kada su osmislili novu metodu organizovanja i rangiranja velike količine informacija na world wide webu

Malo je imena danas tako sveprisutno kao Google.

Izraz Google nije samo naziv kompanije; to je glagol-sinonim za web pretraživanje.

Evo kako je došlo do toga. Web je počeo da se širi 1995. godine. Ljudi su shvatili da su nam potrebni načini za pretraživanje”, za ZDNet piše Steven Vogan-Nikols povodom 25 godina Googla.

Vogan-Nikols u autorkom tekstu, između ostalog otkriva kako je Google dobio ime.

„Ime je izvedeno iz riječi ‘googol’. Googol je naziv za broj u kojem iza jedinice slijedi 100 nula“, naveo je stručnjak, a preneo Index.hr.

Inače, korporaciju Google osnovali su dvojica studenata univerziteta Stanford, Lari Pejdž i Sergej Brin.

Upoznali su se 1995. godine i uopšte se nisu dobro slagali. Sljedeće godine, međutim, otkrili su da imaju zajedničke interese i počeli su da rade u svojim studentskim sobama na web pretraživaču neobičnog imena Backrub.

Srećom, preimenovali su svoj projekat u Google.

Ipak, promjena imena nije bila dovoljna da Google postane popularan. Pravi trik bio je kada su osmislili novu metodu organizovanja i rangiranja velike količine informacija na world wide webu.

U to vrijeme pretraživači su rangirali web stranice na osnovu broja pojavljivanja traženog pojma na stranici. Međutim, Pejdž i Brin vjerovali su da je ova metoda manjkava jer nije dala najrelevantnije rezultate.

Umjesto toga, revolucionarna ideja ovog dvojca bio je algoritam nazvan „PageRank“. Nazvan po pejdžu, PageRank je funkcionisao na jednostavnom, ali revolucionarnom principu: važnost web stranice mogla se odrediti brojem linkova koje upućuju na nju.

Drugim riječima, stranica se smatrala vrijednom ako su mnoge druge stranice bile povezane, posebno ako su te stranice koje povezuju same smatrane važnim.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve