Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Chrome-ovi emotikoni će uskoro izgledati oštrije i zauzimati manje prostora

Vaša komunikacija sa emodžijima će se poboljšati u Chrome-u 98, sa oštrijim linijama i manjim veličinama datoteka

Mnogi od nas su odbacili emotikone kao hir kada su počeli da se pojavljuju prije nekoliko godina, ali evo nas u 2022. i emodžiji su sve više način na koji komuniciramo.

Novina stiže u Chrome 98

Zašto da kucate “da, pogledaću to” kada možete samo poslati sliku očiju? Vaša komunikacija sa emodžijima će se poboljšati u Chrome-u 98, sa oštrijim linijama i manjim veličinama datoteka. Možete ih pogledati već danas u novoj beta verziji. Novina je novi format fonta koji Google naziva COLRv1, a za razliku od tradicionalnog bitmapa. Google je dizajnirao novi format da podrži moćnije „definicije glifova“ kao što su gradijenti i transformacije, i može ponovo da koristi postojeće konture za više pojedinačnih emodžija.

Rezultat je da emodži u COLRv1 izgledaju oštrije od standardnih bitmapa. COLRv1 se prilagođava na veće veličine, tako da će emoji izgledati bolje na webu sa velikim veličinama fonta. Čak i sa višim kvalitetom, COLRv1 će učiniti emodžije mnogo manjim — oko petine veličine, a istovremeno nudi veću vjernost. COLRv1 će biti dostupan u Chrome-u 98 i na desktopu i na Android-u, koji je sada u beta verziji. Možete ga testirati pomoću demonstracije koju je kreirao tim za programere Chrome-a. Trebalo bi da bude uključen u stabilno izdanje Chrome-a u roku od nekoliko nedjelja. Uživajte.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve