Nedjelja, 16 Maja, 2021
Rubrika:

Zbog neodgovornosti tri ministarstava roditelji ostali bez septemarskih naknada za plaćeno odsustvo

“Međutim tokom trajanja odlaganja nastave (period 1 – 30. septembra 2020. godine) nije donijeta mjera o plaćenom odsustvu za roditelje/staratelje djece do 11 godina”, ističe Bjeković

Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo ekonomije nijesu donijeli akt kojim se roditelju / staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok traje prekid, odnosno dok je na snazi odlaganje školske 2020/2021 godine, ustanovio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

Zaštitniku su se usmenim putem obraćali roditelji iskazujući nedoumice u vezi korišćenja plaćenog odsustva zbog odlaganja početka školske godine 2020/2021 za 1. oktobar 2020. godine.

U medijima (sredinom avgusta) se ističe da se se nastava odlaže na preporuku Instituta za javno zdravlje te da je odluka donijeta zbog procjene da bi regularan početak nosio rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije.

Nakon toga 18. avgusta, Ministarstvo prosvjete izdalo je saopštenje u kojem se navodi da dok traje prekid vaspitno – obrazovnog rada, primjenjivaće se ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/hranitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim djelatnostima čiji je rad NKT procijenio neophodnim u ovom periodu.

Međutim, odluka kojom se odlaže početak školske godine, te mjera o plaćenom odsustvu sa rada roditelju / staratelju, nije objavljena u Službenom listu Crne Gore. Zaštitnik je pokrenuo ispitni postupak i zatražio izjašnjenja od Ministarstva prosvjete i Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo prosvjete je navelo da nije nadležno za donošenje mjere o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja / staratelja / usvojitelja / hranitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina.

Takođe, Ministarstvo prosvjete je Zaštitniku 21. septembra dostavilo obaviještenje da je Školski kalendar objavljen u službenom listu Crne Gore br. 94/20 od 15. septembra.

Ministarstvo zdravlja u svom izjašnjenju od 15. septembra navelo je da to Ministarstvo nije donosilo posebnu naredbu kojom se uređuju ova pitanja. Takođe ističu da su u saznanju da je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Institutom za javno zdravlje donijelo navedenu odluku, koja bi trebalo da bude sadržana u Školskom kalendaru 2020/2021 godine, te da su u saznanju i za odluku Ministarstva ekonomije da subvencionira zarade ovih lica do početka školske godine.

U Školskom kalendaru za 2020/2021 godinu objavljenom u Službenom listu od 15.09.2020. godine navodi se da nastavna godina počinje 1. oktobra 2020. godine, a završava se u petak 18. juna 2020. godine.

U navedenom aktu – Kalendaru ne pominje se mjera koja se odnosi na plaćeno odsustvo roditelja/staratelja djeteta do 11 godina za vrijeme odlaganja nastave (1.09. – 1.10.2020. godine).

Uvidom u sajt Ministarstva ekonomije Zaštitnik nije mogao doći do eventualne informacije o mjeri koja se odnosi na plaćeno odsustvo sa rada.

“Nadležni organi (Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo ekonomije) nijesu donijeli akt kojim se roditelju/staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok traje prekid, odnosno dok je na snazi odlaganje školske 2020/2021 godine”, ustanovio je Bjeković.

Naime, objašnjava on, iako je odlaganje školske godine 2020/2021 od strane Ministarstva prosvjete najavljeno sredinom avgusta, školski kalendar za 2020/2021 godinu objavljen je u Službenom listu 15.septembra, dakle mjesec dana nakon najavljenog odlaganja.

“Takođe je najavljeno u Informaciji Ministarstva prosvjete da dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primjenjivaće se ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/hranitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim djelatnostima čiji je rad NKT procijenio neophodnim u ovom periodu”, navodi Bjeković.

Mjera kojom je roditeljima/starateljima bilo obezbjeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, prestala je da važi 1. juna, a 3.juna stupila je na snagu Naredba o proglašavanju prestanka epidemije.

Međutim, u međuvremenu, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, 21.jula donijeta je i stupila na snagu Naredba Ministarstva zdravlja kojom je proglašena epidemija zarazne bolesti COVID 19.

Zaštitnik zapaža da na sajtu Vlade Crne Gore u dijelu na kojem se ažuriraju mjere koje su na snazi, a koje su u septembru poslednji put bile ažurirane 28. septembra, navedeno: “Prekida se obrazovno-vaspitni rad u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama kao i u predškolskim ustanovama. Tokom važenja mjere prekida obrazovno-vaspitnog rada u predškolskim ustanovama jednom od roditelja / staratelja / hranitelja / usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta predškolskog uzrasta obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u određenim djelatnostima.

“Međutim tokom trajanja odlaganja nastave (period 1 – 30. septembra 2020. godine) nije donijeta mjera o plaćenom odsustvu za roditelje/staratelje djece do 11 godina”, ističe Bjeković.

U svom izjašnjenju Ministarstvo prosvjete ističe da nije nadležno za donošenje pomenute mjere, dok Ministarstvo zdravlja ističe da su u saznanju da je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Institucijom za javno zdravlje donijelo navedenu odluku, koja bi trebalo da bude sadržana u Školskom kalendaru 2020/2021 godine, te da su u saznanju i za odluku Ministarstva ekonomije da subvencionira zarade ovih lica do početka školske godine.

Bjeković napominje da je Ministarstvo prosvjete tražena izjašnjenja dostavilo 15. i 21. septembra, dok je Ministarstvo zdravlja svoje izjašnjenje dostavilo 18. septembra, zbog čega Zaštitnik nije mogao ranije reagovati.

Zaštitnik zapaža da nadležna ministarstva nijesu preduzela potrebne aktivnosti te uspostavila međusobnu saradnju o ovom pitanju, te je izostalo donošenje odluke.

“Dakle, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo ekonomije, bili su dužni da blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje kako bi se stekli uslovi da roditelji/staratelji hranitelji i samohrani roditelji koriste najavljenu mogućnost. Umjesto toga, dovedeni u stanje neizvjesnosti i pravne nesigurnosti”, ističe Zaštitnik.

Roditelji koji su se obraćali Zaštitniku nijesu mogli da iskoriste ovu najavljeno pravo – jer njihovi poslodavci nijesu odobrili iz razloga ne postojanja važećeg pravnog akta na koji bi se mogli pozvati.

“Zaštitnik ne ulazi u svrsishodnost i cjelishodnost ranije donijete mjere o plaćenom odsustvu, međutim, ako je ona bila donešena u uslovima manjeg epidemiološkog rizika, onda bi bilo logično i nužno da ista mjera bude primjenjena i sad, u cjelosti, u situaciji kada je mnogo veći epidemiološki rizik”, ukazuje Bjeković.

Prema procjeni epidemiologa, reakcija u odnosu na obrazovni ciklus, zavisiće od epidemiološke situacije.

“U takvim uslovima, nije moguće promptno reagovati kod poslodavca, jer postoji procedura koja iziskuje podnošenja zahtjeva i donošenje odluke. Pri tome, ne sugerišući kako će da izgleda akt kojim se utvrđuje pravo roditelja/staratelja, nalazimo da bi bilo cjelishodno da se predvidi situacija u kojoj odluka o plaćenom odsustvu treba biti donijeta u najkraćem roku”, navodi se u mišljenju.

Kako je istaknuto, nečinjenjem i neaktivnošću relevantnih organa javne vlasti u vremenskom periodu dužem od mjesec dana u velikoj mjeri se usporava i dovodi u pitanje ostvarivanje prava i pravnih interesa stranaka.

Zaštitnik preporučuje Vladi da ubuduće, u ovakvim i sličnim situacijama koje su uzrokovane posebnim zdravstvenim okolnostima, preduzme aktivnosti kako bi nadležni organi postupali u međusobnoj saradnji i koordinaciji, te s tim u vezi donijeli potrebne odluke.

Poručuje i da, ukoliko dođe do promijenjenih okolnosti te se, eventualno, zbog epidemiloške situacije ponovo odloži nastava, preduzme aktivnosti kako bi se, s tim u vezi, blagovremeno donijele odluke koje se posredno odnose i na djecu.

“Vlada Crne Gore, dužna je da Zaštitniku dostavi izvještaj o mjerama i radnjama preduzetim na izvršenju preporuke u roku od 10 dana od dana prijema ovog Mišljenja”, ukazuje Bjeković.

Najnovije

U Crnoj Gori do danas dato 141.808 doza vakcina

U Crnoj Gori je do danas data 141.808 doza vakcina protiv korona virusa. Od toga, 107.881 građana je dobilo prvu dozu, a u cjelosti...

Netanjahu tvrdi da je u srušenoj medijskoj zgradi bila i kancelarija Hamasa, nije pružio...

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas ponovio svoju tvrdnju da je u zgradi u gradu Gazi sravnjenoj u subotu sa zemljom u izraelskom udaru iz...

ABA: Poraz plavih u Beogradu, Zvezda vodi 1:0

Košarkaši Budućnosti poraženi su na gostovanju Crvenoj zvezdi 82:78, u prvom meču finala plej ofa ABA lige. Naš tim je tokom većeg dijela meča zaostajao,...

Ostaje u Mađarskoj: Brguljan produžio saradnju sa Vašašom

Draško Brguljan produžio je saradnju sa Vašašom, kapiten ,,ajkula“ dogovorio se sa mađarskom ekipom za narednu sezonu, uz mogućnost da ostane još jednu. Najbolji sportista...

MINISTAR RADULOVIĆ IMAO UDES Izletio sa puta i probio zaštitnu ogradu kod ”Maše”

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović doživio je danas oko 15 sati saobraćajnu nezgodu u Podgorici kod restorana Maša. Kako su portalu Aktuelno kazali očevici događaja,...

Najčitanije

Povezano

Dodatna motivacija i nada za roditelje i djecu oboljelu od kancera

Roditeljima djece oboljele od kancera, projekat „Razvoj podrške razvija nadu“ omogućiće da dobiju sve informacije o bolesti, liječenju, da se, kroz razgovor sa drugim...

Odobrene subvencije za plaćeno odsustvo

Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore utvrđen je način realizacije subvencija martovskih zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu sa rada u okviru Programa subvencionisanja zarada...

Uhapšen: Bivši igrač Intera brutalno pretukao roditelje

Fredi Guarin je uhapšen! Momak koji je sa Portom osvojio Ligu Evrope još 2011. a igrao je i za Inter napravio je veliki skandal. On je...

Obratiti pažnju na online vršnjačko nasilje, pomoć u prevenciji pružiće roditelji, nastavnici i djeca

Klubovi roditelja, nastavnika i djece mogli bi da budu jedan od modela u prevenciji i suzbijanju vršnjačkog nasilja, ocijenjeno je na današnjoj online konferenciji...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve