Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Zašto Kosović i Vijesti dezavuišu činjenice i obmanjuju javnost?

I zaista, nije u pitanju Kosović, on je nebitan, samo je jedan šraf u propagandnom ratu protiv Crne Gore, nego je porazno za crnogorsko društvo što se medij, u kojem može udarna vijest da bude jedan denuncijatorski i klevetnički tekst od strane njegovog tada glavnog i odgovornog urednika, smatra profesionalnim, nezavisnim i što ima veliku čitanost jer smo ''istraživanja'' poput Kosovićevog do sada mogli čitati na IN4S, Borbi i ostalim propagandnim ruskim i velikosrpskim platformama kojima su se Vijesti odavno pridružile

Piše: Stefan Todorović

Dvije su istine o istraživačkome poduhvatu Srdana Kosovića kad je u pitanju izbor u akademsko zvanje profesora Fakulteta za crnogorski jezik i književnost – ili je užasno loš istraživač i novinar ili su mu namjere strahovito loše, a izgleda da je i jedno i drugo. Potvrdu za navedene kvalifikacije dao je i u njegovom jučerašnjem statusu na društvenim mrežama đe i nakon odgovora profesora Fakulteta u kojem su argumentovano dokazali da Kosović LAŽE da su oni izabrani u zvanja na nezakonit način i bez potrebnih referenci, on i dalje tvrdi ono što je tvrdio u tekstu iako se to očigledno pokazalo netačnim, što bi rekao Sartr „tvrdoglavost je energija glupaka“.

O Kosovićevu novinarskom profesionalizmu i o profesionalizmu medijske kuće čiji je bio donedavni glavni i odgovorni urednik dovoljno govori i informacija da su pitanja Fakultetu poslata u 12.31h i da su odgovori radi „objektivnog informisanja javnosti“ zatraženi do kraja radnog vremena, odnosno do 16h, što predstavlja jedan krajnje zlonamjeran i neprofesionalan čin, kao i to što je Fakultet u odgovoru na Kosovićeva pitanja zahtijevao da se njihov odgovor integralno objavi što Kosović naravno nije uradio, nego je u očito već pripremljen uradak inkorporirao elemente iz odgovora koji su bili podesni njegovom denuncijatorskom tekstu.

Više o toj sferi „novinarskoga profesionalizma“ Kosovića i medijske mu kuće možete pronaći u odgovoru profesora Aleksandra Radomana, dok se iz odgovora ostalih profesora s Fakulteta možete uvjeriti da je Kosović iskrivio njihove naučne i stručne biografije iznošenjem nepotpunih informacija i krivotvorenjem istine. A što se tiče samih metodičkih i analitičkih sposobnosti Kosovića, dobro sam ih upoznao kad je u „slavnom“ pokušaju postavke teorije o dva nacionalizma koji jednako razaraju Crnu Goru, uzeo moju izjavu da „Abazovića treba svaki put na Cetinju dočekati kao 9. maja (2022)“, i doveo je u istu ravan i predstavio jednako opasnom kao cjelokupno djelovanje Demokratskoga fronta i njihovog pogubnog velikosrpskog nacionalizma. Kako tada tako i u tekstu posvećenom Fakultetu više je nego jasno su mu „analize“ pamfletskog propagandnog nivoa radi blaćenja ljudi i obmanjivanja javnosti.

I zaista, nije u pitanju Kosović, on je nebitan, samo je jedan šraf u propagandnom ratu protiv Crne Gore, nego je porazno za crnogorsko društvo što se medij, u kojem može udarna vijest da bude jedan denuncijatorski i klevetnički tekst od strane njegovog tada glavnog i odgovornog urednika, smatra profesionalnim, nezavisnim i što ima veliku čitanost jer smo „istraživanja“ poput Kosovićevog do sada mogli čitati na IN4S, Borbi i ostalim propagandnim ruskim i velikosrpskim platformama kojima su se Vijesti odavno pridružile, samo to izgleda još nije jasno velikom dijelu crnogorske javnosti. Građani očito ne mogu da se osvijeste i vide stvari onakvima kakve one jesu od bjesomučne propagande koja se vodi protiv građanskoga i suverenističkoga bića Crne Gore. Dio te propagande je i potonji Kosovićev pamflet u Vijestima kojim se žele postići stvari na više nivoa.

Prvi se odnosi na sam Fakultet za crnogorski jezik i književnost i njegovo gašenje. Kosovićevo blaćenje svakako neće biti posljednji tekst koji će imati za cilj diskreditaciju profesora i rada same institucije s namjerom da se pripremi javnost na što bezbolnije gašenje Fakulteta planiranog iduće godine kada mu slijedi period reakreditacije kod Agencije na čijem je čelu velikosrpski političar Goran Danilović.

Argumentacija u tekstu, iako lažna i klevetnička, biće korišćena u javnosti i u medijskom prostoru kao jedan od razloga zbog čega eto Agencija neće biti u mogućnosti da reakredituje rad Fakulteta. Jer, da se ne radi o lažnim navodima koji služe samo medijskoj hajci i dezavusianju crnogorske javnosti, već bi se neko našao od vaskolikog srpskog sveta koji bi pokrenuo pred organima Crne Gore gašenje Fakulteta, ne bi se čekalo na Kosovićev „istraživački rad“. Sve informacije, one činjenične, a ne one podmetnute, koje je Kosović iznio u javnost, poznate su i organima Crne Gore zaduženim za visoko obrazovanje, u kojima nema ništa nezakonito, inače bi Vesna Bratić, u to nema nikakve sumnje, odavno iskoristila te „zakonske nepravilnosti“ i prekinula rad Fakulteta.

Drugi nivo je najavljeni popis stanovništva u kome je cilj velikosrpskih i ruskih platformi u Crnoj Gori, među kojima se nalaze i Vijesti, da se sve izvorno crnogorsko kriminalizuje, isprlja, obeščasti, marginalizuje, satanizuje, kompromituje kako se crnogorski građani ne bi identifikovali s tim vrijednostima. Kompromituje se institucija čiji je smisao postojanja čuvanje, izučavanje i afirmisanje crnogorskoga jezika i crnogorske kulture kako bi se izazvao efekat kod građana da se odmaknu od tog jezika i te kulture jer ih promoviše, u Kosovićevom slučaju, jedna grupa profesora lažnih zvanja i naučnih dostignuća iz čega proizilazi i da je samo njihovo insistiranje na crnogorskom jeziku i crnogorskoj kulturi lažno i izmišljeno radi njihovih ličnih benefita.

Apsurdnost teze da se neko bavi crnogorskom kulturom i crnogorskim jezikom, koji se na svaki mogući način pokušavaju marginalizovati, radi sticanja materijalnih dobara, pored toliko drugih poslova kojima se može brže, efikasnije i lakše doći do mnogo većih materijalnih dobara nego bavljenjem crnogorskim jezikom i crnogorskom kulturom, nema nikakve veze sa željenim efektom jer se radi o emocijama i identifikaciji u kojem racio ne igra ključnu ulogu, zato navedena teza i može prolaziti u crnogorskoj javnosti i kod crnogorskih građana. Ti mehanizmi se ne koriste samo kad je u pitanju crnogorski jezik i crnogorska kultura. Oni se primjenjuju i na crnogorsku crkvu, crnogorsku naciju i samo postojanje crnogorske države. Svjedočila je crnogorska javnost bezbrojnim pokušajima takvoga omalovažavanja i negiranja.

Cilj je navedenom propagandom smanjiti broj govornika crnogorskoga jezika i članova crnogorske nacije, kako bi se na osnovu novih brojki koji bi se koristili kao argumenti promijenilo građansko ustrojstvo Crne Gore. Za navedeni scenario apsolutno su nebitni stvarni podaci koji bi se dobili popisom, nego oni koje će sluge srpskog sveta koje trenutno vrše vlast u Crnoj Gori iskonstruisati jer su javnost kroz neprekidnu propagandu već pripremili za željene rezultate koji bi se morali prihvatiti bez obzira da li oni odražavaju stvarno stanje. Svako ko pristane da učestvuje na popisu bez omogućavanja jasnih i čvrstih mehanizama crnogorskoj opoziciji i međunarodnoj zajednici da kontrolišu popisni proces biće saučesnik u ubistvu građanske, a samim tim i evropske Crne Gore.

Treći nivo je sveukupna priča o Crnoj Gori i njenom društvu. Suština jedne države i njenog postojanja je njena kultura. Prvo se moraju dobiti bitke na kulturnom planu pa tek onda sve ostale. Zato se postavljaju pitanja što znači Crna Gora i koja je njena suština, odnosno koji je njen kulturni kod? Kakav je taj kulturni kod bio u prošlosti, kakav je danas i kakav treba da bude u budućnosti? Tu opet dolazimo do Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i neprekidnih napada na Fakultet od njegovog osnivanja.

Razlozi napada su jasni, zbog neoborivih i naučno potkrijepljenih stavova Fakulteta kad je u pitanju viđenje crnogorskog kulturološkog koda u prošlosti, odnosno crnogorskoga jezika, književnosti, istorije, kulture, zatim analize profesora kad je u pitanju njena sadašnjost i vizije kad je u pitanju njena budućnost. Svi navedeni stavovi koji dolaze s Fakulteta ne idu u prilog trenutnoj vladajućoj strukturi u Crnoj Gori i njenim uslužnicima, poput Kosovića i Vijesti; potpuno su suprotstavljeni njihovoj viziji svetosavskog srpskog sveta.

Da bi ostvarili planove potrebno je te glasove ućutkati, kad se to nije uspjelo, onda diskreditovati kako bi se i kroz taj čin dezavuisala cjelokupna ideja antifašističke, nezavisne, suverene, građanske i evropske Crne Gore suprotstavljene galopirajućoj svetosavskoj Crnoj Gori. Naravno, Fakultet nije jedini nosilac tih ideja, ali je trenutno jedina državna institucija koja se glasno u crnogorskome prostoru zalaže za te ideje. I to je potrebno neutralisati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
02.10.2023-10:20 10:20

Svaka cast Gospodine. Respekt!