To što su ambasadori Мiodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović platili kaznu od 600 eura Mirni Nikčević, koja joj je izrečena zbog vrijeđanja vjernika Mitropolije crnogorske-primorske, za Zaštitnika ljudskih prava i sloboda je nedopustivo.

Мiodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović, Željko Perović

Nakon najave da će kaznu izrečenu za protivpravno ponašanje koje se ogleda u aktima diskriminatorne prirode platiti visoki diplomatski predstavnici Crne Gore, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ističe da je legitiman privatni čin svakog pojedinca odluka o sopstvenoj finansijskoj pomoći bilo kada i bilo kome.

“Međutim, kada se u kontekst ovog čina stavi objašnjenje da je jedan od motiva koji je potrebno posebno obrazložiti plaćanje kazne za lice koje se oglašava krivim za delikt diskriminatorne prirode, neminovno se nameće zaključak o nedopustivom odnosu prema samom deliktnom ponašanju u konkretnom slučaju, a ne samo kolegijalnosti i/ili empatiji kao motivu. Ovo naročito u okolnostima kada je već bilo poznato da je cilj takvog ponašanja da iskaže uvrede prema određenom dijelu populacije u Crnoj Gori na naročito brutalan način (“…zapalila bih Sram i sva goveda tamo”), te kada se slično ponašanje manifestuje i nakon izvršenja same deliktne radnje za koju je kazna izrečena”, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

Osim toga, dodaju oni, u slučaju plaćanja kazne za utvrđeni delikt bila bi “iskompromitovana svrha sankcije koju u svojoj odluci izriče sud, imajući u vidu da je ona usmjerena prema počiniocu da bi se izrazio društveni prekor prema njemu zbog izvršenog prekršaja i da se utiče na njega i sva ostala lica da ubuduće ne čine prekršaj”.

“Tako bi i sama najava plaćanja kazne (čak i da to nije učinjeno) upućivala jasnu poruku javnosti o faktičkom nekažnjavanju u situaciji kada osnovni teret sankcije dobrovoljno i nedvosmisleno preuzima neko drugi, a ne onaj kome je izrečena, sa ciljem da počiniocu olakša položaj, koji je nastao upravo kao posljedica izvršenog delikta. Kada se to čini sa najviših diplomatskih adresa, pa čak i u personalnom kapacitetu, to može imati ozbiljne posljedice na sve buduće slučajeve sa sličnom pozadinom, a naročito na homogenost crnogorskog društva u osudi ovakvih akata i prihvatanje najviših civilizacijskih i evropskih vrijednosti kada su ovakve pojave u pitanju”, ukazuje Zaštitnik.

Jedan dio zajedničkog saopštenja dilpomata izdatog ovim povodom Institucija bezrezervno podržava.

“Naročito kada se zahtijeva odlučna borba protiv svih oblika mržnje i netolerancije u Crnoj Gori, bez obzira od koga potiču i prema kome su upućeni, što ni u kom slučaju ne znači da to treba činiti podrškom onima koji takve delikte podstiču ili izvršavaju. O takvom opredjeljenju svjedoče brojni primjeri iz prakse institucije u kojima se na direktan i konkretan način vrši osuda takvih akata”, navode oni.

Podsjećamo, kaznа Mirne Nikčević plaćena bez znanja ministra Srđana Darmanovića.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve