Vlada je usvojila Informaciju o potrebi sanacije Spomenika poginulim Lješnjanima u borbama za slobodu (Barutana, Glavni grad Podgorica) i Spomen-kompleksa na Grahovu (Opština Nikšić), za šta je potrebno 200.000 eura.

Ilustracija

“Imajući u vidu značaj navedenih spomen-obilježja, a kako se u prethodnom periodu nisu sprovodile mjere tekućeg održavanja od strane subjekata kojima je isto povjereno (Mjesna zajednica Barutana i Savez boraca Nikšića i naroda Grahovskog kraja), ukazala se potreba za njihovom cjelovitom sanacijom. Shodno tome, JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore je sprovela analizu spomen-obilježja, koja je pokazala da je neophodno sprovesti značajnije intervencije u vrijednosti od 200.000 eura”, ističu u Vladi.

U informaciji se navodi da je Ministarstvo kulture, u skladu sa mogućnostima sopstvenog budžeta, u 2020. godini obezbijedilo 50.000 eura za realizaciju prve faze sanacije.

“Kako je riječ o izuzetno značajnim spomen-kompleksima za očuvanje identiteta građana Crne Gore, Ministarstvo je iniciralo obezbjedjivanje nedostajućih sredstava za cjelokupnu sanaciju ovih objekata u 2020. godini”, saopšteno je iz Vlade.

Centralna banka Crne Gore je iskazala spremnost da zbog značaja tih spomenika za Crnu Goru, obezbijedi iznos od 100.000 eura.

“Nedostajuća sredstva u iznosu od 50.000 eura će se obezbijediti kroz druge najavljene donacije”, navode u Vladi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve