Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Vujačić: Veliki broj biračkih mjesta neprilagođen za OSI

Ocijenila je da partije imaju odgovornost i za situaciju na terenu jer njihovi predstavnici čine izborne komisije i biračke odbore koji su dužni pripremiti uslove za održavanje izbora

Na najvećem broju biračkih mjesta samostalan pristup osobama sa invaliditetom je potpuno onemogućen zbog stepenica na ulazu, dok u unutrašnjosti objekata elementi pristupačnosti, i kada su bili pripremljeni, nijesu bili postavljeni do momenta kada su posmatrači ukazali na taj problem. To je kazala Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom u CDT-ovom izbornom podkastu.

“Naime, riječ je o nižoj polici u jednoj kabini, kao i o šablonu pomoću kojeg glasaju osobe sa oštećenim vidom i informativnoj brošuri na Brajevom pismu. Navedeno pokazuje neodgovornost biračkih odbora posebno u dijelu šablona koji je propisan i zakonom”, pojasnila je Vujačić.

Ona je kazala da su njihovi posmatrači danas prisutni u četiri crnogorske opštine i to u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Baru, a da će najveći broj biračkih mjesta obići u Podgorici i Nikšiću.

Osvrnula se i na odnos partija prema osobama sa invaliditetom.

“Partije su svoju neogdgovornost pokazale kada je 2014. godine mijenjan Zakon o izboru odbornika i poslanika neprihvatajući naše ključne predloge, što je kasnije potvrdio i Ustavni sud jer je čak dvije norme koje su se odnosile na OSI proglasio neustavnim”, kazala je Vujačić.

Ocijenila je da partije imaju odgovornost i za situaciju na terenu jer njihovi predstavnici čine izborne komisije i biračke odbore koji su dužni pripremiti uslove za održavanje izbora.

“Mi smo moralno podržani u onom dijelu gdje nas partije vide kao statistiku, odnosno kao potencijalne glasače, tada ih interesujemo”, zaključila je Vujačić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve