Lider svetosavske opozicije u Crnoj Gori mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije Radović nakon dobrog izbornog rezultata koji su ostvarile stranke pod njegovim pokroviteljstvom, postao je ozbiljna prijetnja autoritetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha SPC Irineja.

Amfilohije je u četvrtak prvi put nakon okončanja izbora u Crnoj Gori, posjetio Beograd gdje je u sjedištu Patrijaršije SPC razgovarao sa čelnikom Srpske crkve Irinejem.

Pored razgovora o izbornom rezultatu i budućim planovima za Crnu Goru, diskutovali su i o dogovoru Srbije i Kosova u Vašingtonu, nakon čega je Irinej navodno rekao Amfilohiju da je čuo da nije dobrodošao u Beograd.

Jasno je da je posjeta Amfilohija Srbiji svojevrsna demonstracija moći koju je lider Mitropolije crnogorsko-primorske prigrabio nakon što je, kako tvrde njegovi propagandisti, vratio Crnu Goru na put svetosavlja.

Međutim, srpske vlasti postarale su se da okuraženi “pobjednik” crnogorskih izbora ne da sebi previše slobode i počne da krtikuje sporazum koji je Vučić potpisao u Vašingtonu, čime je faktički počeo nepovratni proces priznavanja nezavisnosti Kosova od zvaničnog Beograda.

Vučić je preko tabloida “Alo” koji je pod njegovom direktnom komandom udario prvi i optužio Amfilohija da će da izda Kosovo. U tekstu  pod naslovom “Neslućeni preokret u Podgorici: Amfilohijev premijer doneo odluku o Kosovu”, “Alo” navodi da se lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić na Amfilohijev zahtjev odrekao “najveće srpske svetinje Kosova”.

Status Kosova u ovoj priči je najmanje bitan jer i Aleksandar Vučić i Amfilohije znaju da je samo pitanje vremena kad će Beograd priznati nezavisnost Kosova. Pitanje Kosova očigledno se koristi za prepucavanje na relaciji Vučić-Amfilohije u kojoj je lider SPC  Irinej prinuđen da posreduje iako ni sam nije u dobrim odnosima sa mitropolitom iz Crne Gore.

“Očigledan je revolt i antagonizam, čak i blagi strah predsjednika Srbije Aleksndra Vučića prema mitropolitu crnogorsko-primorskom, zato i sav ovaj pritisak beogradskih tabloida koji su produžena ruka srspkih službi usmjeren ka Amfilohiju. Vučić i patrijarh Irinej su u strahu da Amfilohije previše ne osili nakon ‘pobjede’ na izborima u Crnoj Gori”, navode dobro upućeni izvori portala Aktuelno.

Aleksandar Vučić i Irinej: Ne znaju šta da rade sa Amfilohijem

Mitropolit crnogorsko-primorski još i prije nego je izglasan Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ušao je u otvoreni sukob sa vlastima u Beogradu i Patrijaršijom, a u javnosti su se pojavljivale i spekulacije da će zbog katastrofalno loših odnosa na relaciji Amfilohije – Vučić doći do raskola unutar Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Amfilohije je više puta kritikovao Vučića zbog plana da “izda Kosovo”, ulazio u sukob sa Patrijarhom Irinejem zbog toga što je predsjedniku Srbije dodijelio orden Svetog Save.

Da mitropolit crnogorsko-primorski nije samo u sukobu sa Vučićem već i sa patrijarhom Irinejem  govore i učestale nesuglasice koje su imali oko maltene svih pitanja – od organizacije protesta nakon donošenja Zakona, pa sve do stava oko dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjever Crne Gore o kom se govorilo početkom godine.

Vladike SPC u Crnoj Gori Amfilohije i njegov najbliži saradnik Joanikije Mićović pokušali su da slučajeve pedofilije iskoriste da bi patrijarha Irineja kompromitovali i smijenili sa čelne pozicije u crkvi. Irinej im takođe nije ostajao dužan plasirajući razne kompromitujuće informacije o Amfilohiju preko medija bliskih Patrijaršiji, prije svega o imovinskom stanju srpskog mitropolita.

Ako sve ovo uzmemo u obzir, čini se da je više nego opravdana bojazan koju politički i crkveni vrh u Srbiji u ovom trenutku imaju od Amfilohija. Interesantno će biti kako će ovaj sukob uticati na postizbornu kombinatoriku među svetosavskim strankama u Crnoj Gori.

B.K.

guest
4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
gagi
12.09.2020-08:02 08:02

Jasne su svakome rijeci Irineja upucene Ristu Cirovu Radovicu “cuo sam da si nepozeljan u Beogradu”prevedeno po domaci Irinej nije htio direkno da izrekne da je to njegovo maslo “nego je cuo” e pametnije lih popova,a oni su bleferi.

Grse
Grse
12.09.2020-09:43 09:43

Ovo ka neki akcioni film. Kako se završava na kraj?

Rovca sa rovačkim katunima
Rovca sa rovačkim katunima
12.09.2020-09:59 09:59

Uvredljivi tekstovi koje piše na vašem portalu Marko Vešović imalesu namjeru da poremete popularnost Mitropolita Anfilokija Radovića. Ipak toliko su bili niskonekulturni daih nijedan vaspitan I čak nevjeran čitalac nije mogao odobriti. Serijom ovakvih tekstova prekršiliste osnovni princip novinarsko kodeksa I mnogo naštetili vašem portalu.

Ha20
Ha20
12.09.2020-10:59 10:59

Ristovo cupavo preosvestenstvo koje je ubijedjeno da mu g…..mirise na neki cuveni francuski parfem umislja da je on vladar Crne Gore i to sve zahvaljujuci vjernom stadu ovaca koje ga slijepo slede i daju mu bezuslovnu podrsku. Vidjeli smo 90-tih kako su takvi prosli ali se ocigledno nisu opametili.