Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Vlaović se sastala sa ambasadorom Francuske: Kultura osnov za intenziviranje saradnje

Sagovornici su saglasni da je u okviru kulturne saradnje važno kreirati zajedničke aktivnosti koje bi bile odgovor na potrebe publike obje države

Ministarstvo kulture i medija intenziviraće saradnju sa Francuskom u oblasti kulture, koja će dodatno produbiti i osnažiti tradicionalno prijateljske odnose dvije države.

To je poručeno na sastanku ministarke kulture i medija Maše Vlaović i ambasadora Francuske u Crnoj Gori, Kristijana Timonijea, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Sagovornici su saglasni da je u okviru kulturne saradnje važno kreirati zajedničke aktivnosti koje bi bile odgovor na potrebe publike obje države.

Na sastanku je bilo riječi o snaženju međuinstitucionalne saradnje u oblasti likovnog i književnog stvaralaštva putem rezidencijalnih boravaka umjetnika.

Kako je istakla ministarka, habovi u Crnoj Gori stoje na raspolaganju za organizovanje rezidencijalnih boravaka umjetnicima iz Francuske, kao i za realizaciju zajedničkih programa i projekata.

Vlaović i Timonije dobru priliku za intenziviranje saradnje vide i u učešću crnogorskih književnika i izdavačkih kuća na brojnim sajmovima koji se organizuju u francuskim gradovima, piše u saopštenju.

Kada je u pitanju saradnja u oblasti kulturne baštine, ona bi se odnosila na stručnu pomoć francuskih eksperata u oblasti konzervacije i restauracije, jer je Crnoj Gori potrebno jačanje već postojećih kadrova i obrazovanje novih u ovim oblastima.

“Od izuzetnog značaja nam je iskustvo koje institucije kulture u Francuskoj imaju kada je u pitanju oblast muzeologije”, istakla je Vlaović.

Ministarstvo kulture je u prethodnom periodu podržavalo učešće crnogorskih umjetnika na Jesenjem salonu u Parizu, izdavača na Sajmu knjiga u Parizu, književnika na Festivalu poezije u Setu i drugim referentnim međunarodnim manifestacijama.

“Podsjećamo da je Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Republike Francuske potpisan 2011. godine, te da se na osnovu ovog dokumenta planira intenziviranje bilateralne saradnje definisanjem konkretnih aktivnosti”, zaključak je saopštenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve