Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlaović: Iskustva Sjeverne Makedonije značajna za formiranje Muzeja savremene umjetnosti

Na sastanku je razgovarano o daljim koracima na unapređenju saradnje i razmjeni u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine i kreativnih industrija, navodi se u saopštenju

Crna Gora je u procesu transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej i od velikog značaja su iskustva koja Sjeverna Makedonija ima u ovoj oblasti, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona boravi u zvaničnoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji, gdje se sastala sa ministarkom kulture te države Biserom Kostadinovskom-Stojčevskom, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

Sagovornice su izrazile zadovoljstvo zbog zajedničke organizacije izložbe djela Petra Lubarde iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti u Skoplju, koje će, kako su istakle, dodatno osnažiti kulturne veze između dvije zemlje.

“Drago mi je da smo danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu kulture Republike Sjeverne Makedonije i da našim susretom dajemo doprinos jačanju prijateljskih odnosa koje naše dvije zemlje baštine”, istakla je Vlaović.

Ministarka je dodala i da “ovaj događaj svjedoči o bliskosti naše dvije zemlje i podstiče nas da zajedno njegujemo vrijednosti vrhunskih dometa”.

Na sastanku je razgovarano o daljim koracima na unapređenju saradnje i razmjeni u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine i kreativnih industrija, navodi se u saopštenju.

Vlaović je navela da Crna Gora posebnu pažnju poklanja i razvoju oblasti kreativnih industrija, u cilju stvaranja uslova za održivo preduzetništvo u oblasti kulture, te predstavila kreativne habove koje je Ministarstvo uspostavilo u Crnoj Gori i predložila razmjenu umjetnika i programskih sadržaja na bilateralnom nivou.

“Komunikacija naših ustanova kulture u oblasti kulturne baštine i do sada je bila veoma intenzivna, pa želimo na tom temelju predložiti snažniju saradnju na polju edukacije i doedukacije stručnog kadra iz oblasti kulturne baštine, na polju primjene savremenih metoda digitalizacije arhivske, bibliotečke i konotečke građe, kao i uspostavljanja informacionog sistema kulturnih dobara”, istakla je Vlaović.

Razgovarano je i o kandidaturama za Evropsku prijestonicu kulture 2028, s obzirom na to da su se Budva-Boka i Skoplje našli u užem krugu za ovu prestižnu međunarodnu titulu.

Tokom boravka u Skoplju Vlaović i Kostadinovska-Stojčevska potpisaće Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije za period 2023-2026.

Ministarka Kostadinovska-Stojčevska je rekla da je od izuzetnog značaja inteziviranje saradnje država susjeda u promociji kulture i umjetnosti putem podsredstva kulturne diplomatije.

“Međunarodna saradnja i razmjena iskustava važni su faktori za unapređenje zakonodavnih okvira u oblastima kulture”, istakla je Kostadinovska-Stojčevska.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pop_Đukan
03.03.2023-07:03 07:03

Ostavka, Vlaović! Služiš za zastiđe onolga što bi trebala da znači crnogorska kultura!