Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlaović: Doprinos UNDP-a od velike važnosti za razvoj i demokratski put crnogorskog društva

Ona je danas razgovarala sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom

Važnost ukupne podrške Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Crnoj Gori i nemjerljivi doprinosi u oblasti kulture i medija od velike su važnosti za razvoj i demokratski put crnogorskog društva, ocijenila je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović.

Ona je danas razgovarala sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori, Danielom Gašparikovom.

“Zahvalni smo na dosadašnjoj saradnji u okviru važnih tema koje su od krucijalne važnosti za crnogorsko društvo”, istakla je Vlaović.

Vlaović i Gašparikova posebno su izdvojile učešće na konferenciji „Mediji iz rodne perspektive“, u okviru koje je promovisna potreba na daljem radu na unapređenju medijske slobode u cilju izvještavanja o slučajevima diskriminacije na osnovu pola i promovisanje politika i strategija u oblasti rodne ravnopravnosti.

Vlaović je podsjetila da je Ministarstvo kulture i medija, u saradnji sa UNDP-om, uspješno realizovalo zajedničke aktivnosti u okviru Nedjelje rodne ravnopravnosti i konferenciju „ROD-KULTUROLOGIJA“ u cilju naglašavanja uloge crnogorskih umjetnica i njihovog angažmana u borbi protiv nasilja.

“Zahvalna sam što smo zajedničkim snagama u kratkim rokovima uspješno organizovali dvodnevnu konferenciju o kreativnosti u Kotoru, kao i na podršci, partnerstvu i pomoći u realizaciji događaja koji je okupio preko 50 panelista i preko 100 učesnika na samom događaju”, navela je Vlaović.

Istakla je da su rezultati konferencije i dalje komuniciraju, s akcentom na brojne kontakte koji su ostvareni među zainteresovanim akterima, na osnovu kojih se produbljuje saradnja i stvaraju uslovi za realizaciju zajedničkih projekata i inicijativa.

Vlaović je naglasila da se nastavak zajedničkih aktivnosti ogleda u nastavku realizacije projekata “Jačanje sistema upravljanja kulturnim dobrima i Kreativna Crna Gora – ekonomska valorizacija i kreativne industrije” koje Ministarstvo kulture i UNDP realizuju još od 2017. godine.

“Vi ste nama veoma značajan partner i vaša podrška nam je neophodna kako bismo oživjeli preostale usporene procese i postavili dobre osnove za zdrav razvoj sektora kulture i medija”, zaključila je Vlaović.

Gašparikova je zahvalila na saradnji i zajedničkim inicijativama koje su bile usmjerne na potrebu snažnije implementacije rodne ravnopravnosti u okviru rada institucija, sa fokusom na jačanje kapaciteta i uloge resora koji podstiču i podržavaju kulturu tolerancije i rodne ravnopravnosti u javnom diskursu.

“Mediji i kultura su moćni saveznici na putu izgradnje boljeg i pravednijeg društva, zbog čega UNDP kontinuirano slijedi koncept stvaranja savezništva sa kulturnim stvaraocima, medijskim radnicima, donosiocima odluka, komunikolozima, aktivistima. Posebno me raduje što Ministarstvo kulture i medija kreira novu viziju za kreativne industrije, prepoznajući da su ulaganja u inovacije ključne za uspješno pozicioniranje Crne Gore na regionalnom, ali i globalnom tržištu”, rekla je ona

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve