Ministarstvo za ljudska i manjinska prava upozorilo je danas da se u vremenu bespoštedne borbe protiv pandemije virusa KOVID-19 ne smije izgubiti iz vida da trenutna situacija može dodatno pogoditi žene i djecu žrtve nasilja. Oni su apelovali da se moraju preduzimati i mjere za sprječavanje eskalacije nasilja u porodici.

Ilustracija

U kriznim uslovima izazvnim pandemijom korana virusom, postoji realna opasnost za eskalacijom nasilja prema ženama i djecom jer je stanovništvo usmjereno na izolaciju i ograničavanje kretanja.

U prilog tome govore podaci o broju prijavljenih slučajeva koje saopštavaju nevladine organizacije SOS Nikšić I Crnogorski ženski lobi pružaoci nacionalne sos linija za žene i djecu žrtve nasilja i žrtve seksualnog nasilja.

Kućna izolacija svih članova porodice, strah od zaraze, psihoza, problem u snabdijevanju i finansijama, odsutstvo sa posla su samo neki od faktora koji utiču na porast slučajeva nasilja u porodici.

Ograničavanje kretanja i samoizolacija pružaju nasilnicima priliku za dodatnu demonstraciju sile i kontrole nad žrtvama . Žrtve porodičnog nasilja upućene su da provode sa nasilnicima duže vremenske periode, a neke od njih, zbog straha od zaraze, izbjegavju da zatraže neophodnu zdravstvenu ili socijalnu pomoć.

Ministarstvo za ljudska I manjinska prava – Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti ovim apelom pridružuje se Institutu za rodnu ravnopravnost EU u Viljnusu i Ekspertnom timu Savjeta Evrope – GREVIO zaduženim za praćenje sprovođenja Istanbulske konvencije u skretanju pažnje javnosti i svih relevantnih institucija da u vremenu bespoštedne borbe protiv pandemije virusa COVID19 ne smijemo izgubiti iz vida da trenutna situacija može dodatno pogoditi žene i djecu žrtve nasilja, te u vezi sa tim, apelujemo da se moraju preuzimati i mjere za sprječavanje eskalacije nasilja u porodici.

Nacionalne linija za žrtve porodičnog nasilja i seksualnog nasilja su dostupne 24 časa.  Brojevi telefona : SOS Telefon 080 111 111 i SOS linija za žrtve seksualnog nasilja 020 250 750.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve