Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Mugoša: Mjere NKT-a nemaju veze s politikom i litijama

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša poručio je da nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) nijesu politički motivisane, niti su donesene zbog litija koje u Crnoj Gori organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša poručio je da nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) nijesu politički motivisane, niti su donesene zbog litija koje u Crnoj Gori organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša

Komentarišući špekulacije javnosti da su sinoćnje mjere NKT-a donesene iz političkih razloga, Mugoša je rekao da su se vodili isključivo epidemiološkim razlozima.

“Ove mjere koje su donesene nemaju nikakve veze sa politikom, niti sa raznim drugim stvarima, krenuvši od vjere. Ovo je epidemiološka mjera da se spriječi širenje virusa u populaciji, i to možete da ućinite samo na jedan način”, objasnio je Mugoša u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG).

On je podsjetio da su u prethodnom periodu pokazali da su se vodili isključivo strukom, i da tu nema nikakve mistike.

“Znamo da su za nas najveći problem mjesta gdje ima puno ljudi, na malom prostoru, uz nepoštovanje mjera. To je ono što je najvažnije. To se vidjelo i u okruženju, na sportskim, političkim i drugim okupljanjima”, rekao je Mugoša.

Kaže da je odlučeno da se donese paket mjera za opštine u kojima je situacija najozbiljnija, a to su Bijelo Polje i Rožaje. U pitanju su mjere koje se, kako je rekao, moraju preduzeti.

Rekao je da se Crna Gora jedno vrijeme dobro držala i kontrolisala virus, ali da je poslije određenog vremena, neodgovornim potezima pojedinaca, narušen sistem.

“Kad jednom korona krene, teško je kontrolisati. I sada mi pokušavamo da je, koliko toliko, stavimo pod kontrolu. Nažalost neke mjere koje nijesu popularne, moraju biti primjenjene”, poručio je Mugoša.

Danas je, pojašnjava Mugoša, 14. dan novog pika, i on je, u 98 odsto slučajeva sličan, kad se uporedi sa prvim.

“20 odsto ih je u bolnici. Ja bih procijenio da to nije baš naivno. Imamo ljude koji su na respiratoru, što govori da virus za sad ne pokazuje da je drugačiji. Mi moramo preduzimati mjere, ono što je opasno kod njega je brzo širenje”, upozorio je Mugoša.

Za razliku od prošlog perioda kad se očekivalo da se epidemija brzo suzbije, uz podršku naroda za “zaključavanje”, sada to već malo teže ide.

“Moramo voditi računa o privredi, jer kad zaključavate toliko otežavate rad privredi, i ugrožavate zdravlje. I mi sad tražimo balans”, rekao je Mugoša.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve