Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je da službenici granične policije postupaju zakonito i profesionalno prema svim sveštenim licima koja prelaze granicu Crne Gore, te da ne diskriminišu po osnovu vjere, niti postoji namjera da se primjenom Zakona o graničnoj kontroli vrši zastrašivanje sveštenstva i monaštva, kao i brojnih građana na graničnim prelazima.

Veselin Veljović

On je to saopštio Savjetu za građansku kontrolu rada policije kome se mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije žalio na postupanje granične policije prema sveštenstvu i monasima SPC. I Savjet je ocijenio da su granični policajci postupali profesionalno, zakonito sprovodeći graničnu kontrolu bez drugačijeg i nepovoljnijeg tretmana sveštenstva i monaštva MCP i eparhija SPC u odnosu na druge građane.

Amfilohije u pritužbi tvrdi da se već neko vrijeme na graničnim prijelazima Crne Gore sprovodi “svojevrsna neposredna diskriminacija” sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, kao i pravoslavnih sveštenika i monaha koji dolaze u Crnu Goru iz drugih država iz pokloničkih razloga svetinjama.

On je kazao da se oni bez ikakvog razloga zadržavaju na graničnim prijelazima i “samo se njima” vrše pretresi motornih vozila.

Iz MCP su naveli da ne spore službenicima Sektora granične policije obavezu da obavljaju i sprovode službene mjere i radnje, ali da primjećuju da se radi o politički i anticrkveno motivisanim aktivnostima, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica pri čemu je, navodi se u pritužbi, samo jedna grupa lica – pravoslavno sveštenstvo i monaštvo, označena kao državno opasna i prema njoj se diskriminatorno postupa.

U pritužbi MPC je ukazano i na navodno postupanje policije prema episkopu Budimljansko-nikšićkom Joanikiju.

Mitropolit crnogorsko-primorski je pozvao Savjet da ovo pitanje diskutuje na svojoj sjednici “kako bi se ovakve diskriminatorne aktivnosti prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu prekinule”.

Uprava policije je informisala Savjet da su policijski službenici Granične policije, postupajući u predmetnom slučaju, prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu MCP, kao i prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu koje iz drugih država dolaze u Crnu Goru, postupali u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, te je zadržavanje na graničnom prelazu vršeno saglasno navedenim odredbama, a ne po drugom osnovu.

“Službene radnje koje Uprava policije preduzima prema sveštenim licima spadaju u redovne radnje graničnih provjera, i nijesu zahtijevale sprovođenje lica i saobraćajnih sredstava u posebne objekte ili prostor gdje bi bio onemogućen vizuelni kontakt sa ostalim putnicima koji su se u tom momentu nalazili na graničnom prelazu, a u konkretnom slučaju radnje graničnih provjera su sprovodene na način kojim se poštuje i štiti integritet lica podvrgnutih graničnim provjerama”, navodi se u odgovoru direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Direktor Uprave policije ovdje je naglasio da je, shodno članu 40 Zakona o graničnoj kontroli, svako lice koje namjerava da pređe ili je već prešlo državnu granicu dužno da se podvrgne graničnoj provjeri, koja obuhvata provjeru lica, saobraćajnog sredstva i stvari, i da sveštena lica nijesu Zakonom izuzeta od sprovođenja istih.

“Uprava policija je primijetila da uz pritužbu priloženom zapisniku o pretresanju stvari/saobraćajnog sredstva ova lica nijesu navela prigovor, što ukazuje da su policijski službenici postupali zakonito”, ističe Veljović.

I Savjet je ocijenio da su službenici Sektora granične policije Uprave policije Crne Gore u konkretnom slučaju postupali profesionalno, zakonito sprovodeći graničnu kontrolu bez drugačijeg i nepovoljnijeg tretmana sveštenstva i monaštva MCP i eparhija SPC u odnosu na druge građane.

“Savjet prepoznaje društveni značaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i uvažava činjenicu koliko vjerski autoriteti mogu pomoći građenju i jačanju odnosa između građana i policije, podržavajući njene napore u sprovođenju zakona, očuvanju javnog reda i mira i ukupne bezbjednosti. Opredjeljenje rukovodstva Uprave policije je da sa svim vjerskim strukturama u zemlji gradi odgovoran i profesionalan odnos pa će i Savjet doprinositi da se uz povjerenje jača i otvoreno partnerstvo koje je u interesu napretka i bezbjednosti društva u cjelini”, poručuju u Savjetu.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
gagi
23.04.2020-17:36 17:36

Ko jos vjeruje Baronu Minhausenu Ristu Radovicu, ko,niko posteni,ali Srpski popovi su naucili da gledaju na CG institucije i zakone kao da ne postoji nasa Crna Gora,e POSTOJI Risto,nego necete vi postojati i morat ce te postovati zakone Drzave Crne Gore kao svi njeni gradjani .