Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila

Kako je navedeno, upisuju se djeca rođena 2015. godine, odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini.

Upis u prvi razred osnovne škole počeće u četvrtak, 1. aprila, a može se izvršiti elektronski, putem sajta www.upisi.edu.me ili u školi, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Kako je navedeno, upisuju se djeca rođena 2015. godine, odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini.

“Prilikom upisa vodi se računa o teritorijalnom principu, što znači da su za svaku školu određena pripadajuća naselja/ulice. Spiskove pripadajućih naselja/ulica škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa je, prije svega, da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu. Nakon upisa djece iz pripadajućih naselja/ulica, ukoliko eventualno ostane mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu.

Procedura upisa se realizuje kao i prethodnih godina, u tri koraka: zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta s pedagogom ili psihologom škole”, piše u saopštenju.

Kada je riječ o elektronskom upisu, kako navode, procedura je jednostavna.

“Servis je već dostupan za registraciju korisnika, a podnošenje zahtjeva za upis počinje 1. aprila. Popunjavanjem forme za upis djece na portalu www.upisi.edu.me podnosi se zahtjev za upis i zakazuje termin za razgovor s predstavnikom pedagoško-psihološke službe, dok se procedura upisa završava tek nakon obavljenog razgovora. Detaljno uputstvo za elektronski upis, roditelji mogu pronaći na You Tube kanalu Ministarstva, na ovom linku.

Napominjemo da će, zbog primjene teritorijalnog principa, u slučaju promjene adrese stanovanja, jedan dio roditelja/staratelja biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu. Promijenjeno mjesto prebivališta kontroliše nadležni državni organ”, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na prijedlog komisije ili roditelja, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu.

“Takođe, djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na prijedlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis. Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu.

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa, koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, podstiče roditelje da upis vrše elektronskim putem.

Takođe, Ministarstvo je poslalo preporuku školama da se prilikom određivanja termina za razgovor u školi obezbijedi dovoljno vremena između dva razgovora, kako bi se provjetrile prostorije i dezinfikovale površine koje su prethodno korišćene. Tokom razgovora u školi, zaposleni, roditelji i djeca moraju nositi zaštitne maske”, navedeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve