Policija će u narednom periodu obezbjeđivati sve skupove prijavljene u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i utvrđenim procedurama, saopšpteno je nakon današnjeg sastanka direktora Uprave policije Veselina Veljovića sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko primorske.

FOTO Uprava policije
“Na današnjem sastanku dogovorene su zajedničke obaveze i odgovornosti povodom javnih okupljanja-litija, koja se organizuju zbog nesalaganja sa usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Prepoznata odgovornost se odnosi na mir i bezbjednost svih građana”, saopšteno je iz Uprave policije.

Predstavnicima Mitropolije crnogorsko primorske predočen je stav Uprave policije da policija u buduće ne može obezbjeđivati kretanja građana duž magirstralnih, regionalnih i lokalnih puteva zbog bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

“Ovo se ne odnosi na definisane i prijavljene trase gradskih litija. Tehnički detalji u vezi održavanja bezbjednosti na litijama u narednom periodu preciznije će se definisati međusobnim dogovorima i o tome će javnost biti blagovremeno obaviještena”, zuaključeno je u saopštenju UP.

Saopštenje Uprava policije prije sastanka

Jučerašnja odluka Uprave policije rezultat je sagledavanja prilika i ocjena rukovodilaca centara bezbjednosti iz razloga što Mitropolija crnogorsko – primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve nijesu prijavljavale javna okupljanja u skladu sa zakonom, saopšteno je iz Uprave policije.

FOTO: RTCG

“Takođe, kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starješina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura”, naveli su u saopštenju.

Sigurnost države i bezbjednost građana je zajednički interes kao i ostvarivanje demokratskih prava svakog pojedinca, dodali su iz UP.

”Cijeneći navedene okolnosti Uprava policije će u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbjeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora”, poručili su u saopštenju.

Podsjetimo da je juče iz policije saopšteno da više neće obezbjeđivati protestne šetnje koje organizuje SPC, nakon čega je uslijedila burna reakcija organizatora protestnih šetnji uz prijedlog da se s tim u vezi što prije sastanu i razgovaraju sa direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve