Na proširenom rektorskom kolegijumu Univerziteta Crne Gore, kojim je predsjedavao rektor prof. dr Danilo Nikolić, bilo je riječi o velikom broju zaostalih studenata na master studijama. Univerzitet Crne Gore je vodio razgovore sa Ministarstvom prosvjete i na temu velikog broja zaostalih studenata na master studijama i saopštio da želi da bude kooperativan u skladu sa propisima.

Rektorski kolegijum Univerziteta Crne Gore

Razgovori su tekli u više pravaca, ali usaglašeno je da se sve radi u skladu sa zakonom i važećim normama na Univerzitetu Crne Gore.

Takođe, rečeno je da ima prostora za rješenje situacije u kojoj se nalaze neaktivni studenti koji po zakonu treba, tj. moraju biti ispisani zbog protoka vremena u kojem nijesu regulisali svoj status.

Iz Ministarstva prosvjete, na njihovu inicijativu je rečeno da će se uključiti i pomoći u prevazilaženju nastale situacije, u skladu sa važećim propisima.

S tim u vezi, na Univerzitetu Crne Gore i u Studentskom parlamentu Crne Gore očekuje se akt Ministarstva prosvjete koji bi bio pretočen u postupajuću i obavezujuću odluku, a u skladu sa zakonom, Statutom UCG i pravilima studiranja i kao takav dostavljen organima Univerziteta Crne Gore.

Inače,  redovna nastava na master studijama je počela 7. oktobra, za studijsku 2019/20 godinu.

Takođe, na kolegijumu su razmijenjena mišljenja po pitanju propusta u funkcionisanju pojedinih administrativnih službi na fakultetima što je dovelo do kašnjenja regulisanja statusa studenata postdiplomskih studija.

Zaključeno je da Univerzitet Crne Gore u potpunosti primjenjuje Zakon o visokom obrazovanju, Statut Univerziteta Crne Gore i pravila studiranja na postdiplomskim studijama u regulisanju statusa studenata postdiplomskih studija.

,,S obzirom da je najveći broj studenata postdiplomskih studija sa zaostalim master radom (30 ECTS kod većine fakulteta) upisao studije u periodu 2004 – 2017. godine, a u cilju povećanja efikasnosti studiranja na Univerzitetu Crne Gore, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i Studentskim parlamentom Univerziteta, tražićemo najoptimalnija rješenja i načine regulisanja statusa ovih studenata u narednom periodu”, navodi se u saopštenju.

Iskazan je stav da treba učiniti napore u cilju poboljšanja funkcionisanja administrativnih službi na većini univerzitetskih jedinica.

Kolegijumu su prisustvovali svi dekani i direktori univerzitetskih jedinica, pored članova rektorskog kolegijuma, prorektori prof. dr Irena Orović, prof. dr Đurđica Perović, prof. dr Nataša Kostić i prof. dr Boris Vukićević.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta prof. dr Duško Bjelica i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Danilo Jelovac.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve