Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

U utorak protest protiv izbora Vujović za ministarku: ”Kultura nije plijen”

''Referenca kulturnih dometa kandidatkinje je činjenica da je upravo tokom njenog mandata na mjestu savjetnice, 50. jubilarni praznik Mimoze, dakle jedan od simbola Herceg Novog, zatvoren koncertom Svetlane Cece Ražnatović, uprkos protivljenju jednog broja građana''

Strukovne organizacije saopštile su da će 31. oktobra ispred Skupštine Crne Gore organizovati protest povodom najavljenog imenovanja Tamare Vujović, doktorke fizijatrije iz Demokratske Crne Gore.

To su danas saopštili potpisnici reagovanja “Kultura nije plijen” koje su potpisale 23 strukovne organizacije.

“23 strukovne organizacije, sindikata i kompanije iz oblasti kulture su 23. oktobra objavile javno reagovanje povodom prijedloga Tamare Vujović, specijalistkinje fizijatrijeza poziciju ministarke kulture.  Predlog smatramo izuzetno problematičnim jer izbor buduće ministarke nije zasnovan na njenim postignućima na polju kulture, već su, kao i obično, uslovi njenog izbora partijsko opredjeljenje i podobnost, uprkos njenim nastojjima da svoju nekadašnju poziciju savjetnika za kulturu I društvenu djelatnost podigne na nivo referentnosti”, navedeno je  u saopštenju Slobodnog sindikata kulture Crne Gore.

Kao što smo i mogli očekivati, kako kažu, na zahtjev strukovnih organizacija za povlačenje kandidature gđe Tamare Vujović, i kandidatkinja i partija koja je preporučuje, kako ističu, “odgovorili su optužbama, a ne argumentima”.

Naime, u saopštenju, kako su pojasnili iz Sindikata, Demokrate navode da će stručnim procesima Ministarstva rukovoditi stručna lica na pozicijama državnih sekretara.

“Šta onda radi ovakav ministar/ka ako neko u njegovo/njeno ime rukovodi procesima? Na koji način ce politički-imenovano lice cijeniti te procese? Shodno partijskom aršinu? Gdje je tu javni interes? Obrzaloženjem da je u pitanju politička Vlada, gospodja Vujović priznaje način na koji je izabrana kao i to da svi treba da prihvatimo takvu vrstu izbora, bez obzira na obrazovanje, znanje i reference. Ponavljam, gdje je tu javni interes? Odgovor predležene ministarke kulture potvrđuje sve argumente iznijete u prethodnoj reakciji. Pored relativizacije nipodoštavanja stava koji su iznijele mnogobrojne organizacije iza kojih stoji veliki broj kulturnih radnika, sa referentnim profesionalnim ostvarenjima. Pored toga, ona još i poziva crnogorsko društvo na eksperiment: da joj pruži priliku i vrijeme da se dokaže na mjestu ministarke bez potrebnih profesionalnih referenci i priloženih rezultata koji dokazuju menadžerske kapacitete u kulturi, ili u bilo kojoj drugoj oblasti”, dodaju iz Sindikata.

Ističu da samo reagovanje usmjereno je “na ovakav partitokratski princip delegiranja javnih službenika” koju je, kažu, nova vlast od prethodne preuzela u neizmijenjenoj formi, uprkos predizbornim parolama protiv nepotizma.

“Pitanje je na osnovu kojih referenci je Tamara Vujović odabrana za poziciju savjetnice kulture Opštine Herceg Novi, koju navodi kao jedinu referencu svoje kompetencije u ovoj oblasti i da li je izboru prethodio javni konkurs za datu poziciju?  Referenca kulturnih dometa kandidatkinje je činjenica da je upravo tokom njenog mandata na mjestu savjetnice, 50. jubilarni praznik Mimoze, dakle jedan od simbola Herceg Novog, zatvoren koncertom Svetlane Cece Ražnatović, uprkos protivljenju jednog broja građana”, naveli su iz Sindikata.

Takođe, kako dodaju, kandidatkinja sama priznaje da nije sarađivala sa strukovnim organizacijama, što, kažu, “ne ukazuje na baš idealne menadžerske sposobnosti”.

“Uz poštovanje njenih „godina rada, iskustva i prakse“, na osnovu samo gore navedenog je, nažalost, očigledno da nisu primjenjive na oblast kulture. Kulturi je zaista, osim umjetnika i kustosa, potreban menadžer, što dotična nije, ali je neophodno da to bude osoba profesionalno izgrađenih estetskih i etičkih kriterijuma, koja je upoznata sa dinamikom kulturne scene Crne Gore i ima ostvarene rezultate u ovoj oblasti, kao i viziju unaprjeđenja kulturne politike naše zemlje.

S obzirom na to da se pozivate i na narodnu volju, ako Vas već ne podržava ogroman dio struke koju treba da vodite, na čiju volju tačno mislite u kulturi? Naglašavamo da, dok nas prebrojavate i svrstavate u partijske ili ideološke tabore, mi prevazilazimo razlike i lične interese i ujedinjujemo se u borbi za dostojanstvo i integritet kulturne zajednice. pozivamo sve građane da nam se pridruže protestu “Kultura nije plijen”, da se zajedno odupremo nekulturi, partitokratiji i nepotizmu”, zaključuju iz Sindikata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
24.10.2023-19:42 19:42

Svaka cast Gospodo. Respekt!