Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Tužilaštvima naloženo efikasnije procesuiranje govora mržnje

Istraživanja koja je sprovodio CGO u posljednjem periodu ukazuju na zabrinjavajuće podatke u dijelu radikalizacije društva i povećenja etničke i vjerske distanace, što kao jedan svoj manifestacioni izraz ima i rast govora mržnje u javnosti

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravlja odluku v.d. Vrhovne državne tužiteljke, Tatjane Begović, koja se odnosi na pismeno ukazivanje Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju na obavezu da inteziviraju rad i sa posebnom pažnjom prate predmete formirane protiv učinilaca krivičnih djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kao i da u ovim postpcima hitno preduzimaju sve radnje u cilju što bržeg donošenja odluka.

“Podsjećamo da je CGO početkom maja ove godine podnio v.d. VDT Begović Inicijativu za davanje uputstva u postupanju tužilaca prilikom izvršenja krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, a sa ciljem da se institucionalno utiče na senzibilizaciju tužilaca u dijelu opasnosti koje nosi ovo krivično djelo, kao i da se uspostavi praksa efikasnog, ujednačenog i neselektivnog postupanja u odnosu na ovakve slučajeve”, kazao je Vasilije Radulović, saradnik na programima.

CGO je ranije informisan od strane v.d. VDT da obavezujuće uputstvo nije najadekvatniji mehanizam, ali da će biti preduzete one radnje koje su moguće u pogledu doprinosa Tužilaštva efikasnijem suzbijanju ovog krivičnog djela.

Istraživanja koja je sprovodio CGO u posljednjem periodu ukazuju na zabrinjavajuće podatke u dijelu radikalizacije društva i povećenja etničke i vjerske distanace, što kao jedan svoj manifestacioni izraz ima i rast govora mržnje u javnosti.

“Da se u Crnoj Gori suočavamo sa radikalizacijom navodi blizu polovine građana i građanki (48.7 odsto), a čak je 60 odsto onih koji smatra da je većina incidenata, kojima javno svjedočimo u društvu u posljednje dvije godine, dominantno motivisana vjerskom i etničkom netrepljivošću. Zbog svega ovog raduje brzo postupanje v.d. VDT po Inicijativi CGO-a, iako se radi o prvom koraku u doprinosu ove institucije u adresiranju ozbiljnog problema govora mržnje po različitim osnovama. U ovom kontekstu pozdravljamo i brzo otvaranje predmeta od strane Tužilaštva u slučaju nedavnih nacionalističkih izliva navijača FK Sutjeska u Podgorici, koje je CGO snažno osudio”, navodi Radulović.

CGO će pratiti dalje postupanje u ovom i sličnim slučajevima u nadi da ćemo svjedočiti praksi pravovremenog i odgovornog postupanja u svim ovim predmetima, a kako bi se zaštitio multikulturalni i građanski koncept države kroz zaustavljanje talasa nesanksionisanog govora mržnje koji postaje naša svakodnevica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve