Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Sud u Belgiji osudio desničara na godinu zatvora zbog govora mržnje

Osuđen je godinu zatvora i izrečena mu je novčana kazna od 16.000 eura zbog ''rasističkog, mrziteljskog, pronacističkog i negacionističkog govora''

Belgijski sud osudio je ekstremnog desničarskog aktivistu Drisa Van Langenhova na godinu zatvora i novčanu kaznu od 16.000 eura zbog “rasističkog, mrziteljskog, pronacističkog i negacionističkog govora” navodi se u obrazloženju presude.

Još petorica članova ekstremističke grupe koju predvodi Van Langenhov su osuđeni na uslovne kazne, uključujući i dvojica koji rade za krajnje desničarsku partiju Flamanski interes, za koju se predviđa da će ostvariti dobar rezultat na junskim izborima za Evropski parlament.

Svi osuđeni su koristili grupni čet kako bi razmjenjivali rasističke, antisemitske i druge ekstremne komentare.

Lider partije Flamanski interes Tom Van Griken saopštio je da je presuda dokaz da je “belgijsko sudstvo u potpunosti trulo” i nazvao je suđenje “političkim procesom od samog početka”.

Univerzitet u Gentu i grupa za ljudska prava bili su među oštećenim strankama koje su tražile i primile odštetu.

Istraživački novinari javnog emitera VRT bili su u središtu slučaja kada je dokumentarni film iz 2018. godine o Van Langenhoveovoj neformalnoj grupi “Štit i prijatelji” razotkrio njene javne i privatne militarističke i ekstremističke aktivnosti.

Sam Van Langenhov nije bio prisutan na sudu u Gentu na izricanju presude, ali je njegov advokat rekao da će se oni žaliti na ovu presudu, što prema belgijskim zakonima automatski obustavlja kaznu zatvora.

Desničarski ekstremizam, rasizam i antisemitizam jača širom Evrope, a ekstremne desničarske partije su ostvarile dobre rezultate u mnogim zemljama Evropske unije u posljednjih nekoliko godina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve