Subota, 18 Septembra, 2021
Rubrika:

Turski državljani šverc migranata od Crne Gore do Italije naplaćivali po 3.500 eura

Na teret su im stavljena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv dvojice turskih državljana zbog krijumčarenja imigranata. Optužnicom su obuhvaćeni Jildiz Ramazan i Guler Ejup (Yildiz Ramazan i Guler Eyup). Na teret su im stavljena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, piše Dan.

Optuženi su uhapšeni kada su uhvaćeni na plovilu sa 39 migranata koje su namjeravali da prokrijumčare.

Kako je navedeno u optužnici, krijumčarenje su no osobi naplaćivali 3.500 eura, a za taj nelegalni posao kupili su jahtu „Posejdon“ koju su platili 68.000 eura.

Vlada je nedavno donijela odluku kojom je to plovilo dato na prodaju za iznos od 28.500 eura.

Ramazan i Ejup se terete da su od početka 2020. do 17. decembra 2020. godine, u Crnoj Gori, postali članovi kriminalne organizacije, koju je oformilo neidentifikovano lice, a djelovala je na teritoriji Crne Gore i Turske.

Oni su, kako tvrdi tužilaštvo, krijumčarili migrante koji su redovnom avionskom linijom ili na neki drugi način dolazili u Podgoricu, a kasnije su ilegalno prevoženi do Italije.

Turski državljani su prevoženi do plaže Trsteno, odakle su dalje plovilom obezbijeđenim od drugih pripadnika kriminalne grupe prevoženi u Italiju.

Okrivljeni Ramazan tereti se da je prebacivao turske državljane iz Crne Gore u Italiju, pribavljao dokumentaciju kao pokriće za upravljanje plovilima i upravljao plovilima za prevoz stranih državljana, a njegov „kolega“ Ejup, osim toga, i da je vrbovao imigrante, o krijumčarenju obavještavao ostale članove kriminalne organizacije telefonskim putem i upravljao plovilima.

Njihov saučesnik bio je i sada pravosnažno osuđeni K.P. čiji zadatak je bio da obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela no nalogu organizatora krminalne organizacije, kao i plovila za krijumčarenje, gorivo.

On je i iznajmljivao auta za prevoz imigranata, a prenosio je poruke i naredbe od organizatora ka članovima kriminalne organizacije, prikupljao novčana sredstva za račun kriminalne organizacije.

Krajem novembra prošle godine za iznos od 68.000 kupio je jahtu „Posejdon“.

Realizujući kriminalni plan u Crnoj Gori, kako piše u optužnici, okrivljeni su se u noći 17. decembra prošle godine bavili nedozvoljenim prebacivanjem drugih lica preko granice Crne Gore, a krijumčaren je veći broj lica za iznos od 3.500 eura no osobi.

Prethodno, okrivljeni Ramazan je 16. decembra kao zakupac fiktivno zaključio ugovor o zakupu plovila sa sada pravosnažno osuđenim K.P. kao zakupodavcem, na osnovu kojeg je jahtu „Elan 43“ pod imenom „Posejdon”, koja se nalazila usidrena u Luci Bar, navodno zakupio na period od pet mjeseci za iznos od 1.500 eura mjesečne zakupnine.

Dan prije nego što su uhapšeni, okrivljeni Ejup je u ranim jutarnjim časovima doputovao u Crnu Goru iz Turske redovnom avio-linijom Istanbul Podgorica, što je utvrđeno i na osnovu elektronske avionske karte koju mu je obezbijedilo N.N. lice, a zatim se uputio do predmetnog plovila koje se nalazilo u Luci Bar.

Kada se sreo sa saradnikom pripremili su jahtu za isplovljavanje iz Luke Bar i krenuli ka plaži Trsteno. Na jahtu su ukrcali 39 stranih državljana, imigranata, koji su bili smješteni u Baru i Budvi.

Imigranti su, za sada neotkrivenim članovima mafijaške organizacije, kao i osuđenom K.P., ispred dva hotela predali po 3.500 eura kako bi se domogli italijanske obale.

Nakon toga turski državljani su prevezeni kombijem do plaže Trsteno gdje su ih čekali optuženi.

Po završenom ukrcavanju stranih državljana, sa pomenute plaže isplovili su jahtom i uputili se u pravcu Italije, a plovilom su naizmjenično upravljali Ramazan i Ejup.

U međunarodnim vodama zatekla ih je patrola granične policije i zajedno sa plovilom i imigrantima ih vratila u Crnu Goru.

IzvorDan

Najnovije

Dženifer Lopez: ”Ponekad se osjećam kao autsajder u Holivudu”

Na Instagram profilu "JLO Beauty" postavljen je video gdje pjevačica i preduzetnica Jennifer Lopez, govori o proizvodima svog brenda, ali i životu, porodici. Lopezova je...

Krivokapić na hodočašću na Svetoj Gori

Premijer Zdravko Krivokapić posjetio je danas Sveti Veliki manastir Vatoped u okviru svog hodočašća na Svetu Goru od petka do nedjelje, 19. septembra, prenose...

Borusija ima zamjenu za Halanda, da li će se dopasti navijačima

Erling Haland bi na ljeto trebalo da napusti Borusiju iz Dortmunda, očekuje se da u napad krenu Real Madrid, Mančester siti, Bajern. ''Milioneri'' znaju da...

Objavljena lista najsigurnijih gradova svijeta za 2021. godinu

Kopenhagen je najbezbjedniji svjetski grad, prema indeksu koji je objavio Economist Intelligence Unit, a rangira 60 međunarodnih odredišta na osnovu digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i...

Vlahović o izjavi Medoks: Crkva Engleske je državna crkva

Miodrag Vlahović komentarisao je današnju izjavu ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks. "I odvojiti crkvu od politike! (Za odnos crkve i države - interesantan je primjer...

Najčitanije

Povezano

Evropska unija se priprema za priliv migranata iz Avganistana

Evropska unija priprema se za priliv tražitelja azila iz Avganistana, no hoće li se on i dogoditi ovisi o situaciji u toj državi, izjavio...

Vanredno stanje na istoku Evrope: Poljska diže ogradu na granici

Predsjednik Poljske objavio je ovih dana dekret kojim se uvodi vanredno stanje na granici s Bjelorusijom na 30 dana zbog migrantske krize. "Situacija na granici...

Papa pozvao na prihvat izbjeglica iz Avganistana

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poručio je u nedjeljnoj molitvi na Trgu Svetog Petra pred stotinama ljudi da se moli da avganistanske izbjeglice. Papa je...

Austrija nije spremna da prihvati više Avganistanaca

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je danas da njegova zemlja nije spremna da primi više Avganistanaca i da neće podržati evropski sistem za raspodjelu...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve