Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Tim mladih naučnika Univerziteta Crne Gore među 10 finalista EU projekta iz oblasti vještačke inteligencije

Na konkursu su bili u konkurenciji sa 126 prijavljenih timova koji su se odazvali pozivu konzorcijuma, okupljenog kroz Horizon 2020 projekat, koji finansira EU. U prvom krugu izabrani su među 30 timova koji su radili na 10 različitih i još uvijek neriješenih izazova iz oblasti AI

Tim mladih naučnika Univerziteta Crne Gore uspio je da se plasira među 10 finalista, na  konkursu Evropskog konzorcijuma industrijskih i akademskih organizacija BONSAPPS. Za ovaj uspjeh kandidovalo ih je njihovo rješenje iz oblasti vještačke inteligencije,  preciznije iz domena vizuelne inspekcije u industrijskoj proizvodnji.

U timu su bili studenti postdiplomskih studija Prirodno-matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta, odnosno doktorandi PMF-a Anđela Mijanović, Kosta Pavlović, te magistrandi PMF-a Velibor Došljak, Nikola Pižurica, kao i docent Igor Jovančević, dok su sa ETF-a magistrandi Ana Jeknić i Mirko Kalezić, te doktorand Slavko Kovačević.

Na konkursu su bili u konkurenciji sa 126 prijavljenih timova koji su se odazvali pozivu konzorcijuma, okupljenog kroz Horizon 2020 projekat, koji finansira EU. U prvom krugu izabrani su među 30 timova koji su radili na 10 različitih i još uvijek neriješenih izazova iz oblasti AI.

“Nakon dvomjesečnog rada na svojim rješenjima, predstavnici svih 30 timova su predstavili svoj rad na konferenciji u Bolonji, u vili Griffone, porodičnoj kući slavnog italijanskog nobelovca i izumitelja radija – Guglielmo Marconi. Deset odabranih projekata, uključujući i naš, dobiće podršku da nastave da rade na svojim inovacijama tokom druge tromjesečne faze, kazao je Igor Jovančević, sa PMF-a.

Jovančević navodi da im je učešće u ovom prjektu donijelo i mnoge važne kontakte iz evropske AI naučno-industrijske zajednice.

Države iz kojih dolaze konkurentski timovi su: Francuska, Njemačka, Austrija, Belgija, Italija, Velika Britanija, Španija, Holandija, Holandija, Portugal, Slovenija, Kipar, Grčka, Bugarska.

“Ono na čemu ćemo raditi naredna tri mjeseca jeste AI model za detekciju oštećenja na proizvodima u industrijskoj proizvodnji. Razvijamo rješenje koje će biti generalno i moći da funkcioniše u različitim industrijama i na različitim tipovima proizvoda, od metalnih proizvoda, preko hrane, do tekstila. Krajnji cilj je da integrišemo softversko rješenje u uređaj koji bi bio sastavni dio pametne fabrike. Ovakva rješenja pomažu da proces proizvodnje bude optimalniji, kao i da se zaposleni oslobode zamornih poslova vizuelne inspekcije i kontrole kvaliteta“, kazao je Jovančević.

Cilj BonsAPPs projekta je razviti rješenja vještačke inteligencije koja će biti laka za korišćenje i integraciju i kojima će mala i srednja preduzeća moći lako da pristupe, kroz razvijene softverske module koji će biti dostupni preko onlajn platforme Bonseyes AI Marketplace. BonsAPPs je evropski konzorcijum koji je podržan od strane Horizon 2020 fonda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve