Pobjednici prvog Hakatona „Neka dostupno bude i korisno“ na temu otvorenih podataka je tim Codingo za aplikaciju open Montenegro i olakšavanje poslovnog ambijenta i nagradni ček od 1.500 eura. Drugo mjesto osvojio je tim Data desing, aplikacija za upotrebu informacija koje se odnose na NVO sektor i unapređenje ambijenta za nevladin sektor, čije je rješenje zavrijedilo nagradu od 1.200 eura, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Pobjednici takmičenja

Tim okupljen oko imena MSSSzavršio je takmičenje na trećem mjestu za web aplikaciju za digitalni turizam i osvojio 800 eura.

Nagrade pobjednicima na prvom Hakatonu na temu otvorenih podataka u Crnoj Gori uručila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

“Na Hakatonu se od 3.do 5. oktobra u okviru Infofesta 2019, takmičilo šest timova Codingo, MSSS tim, Terminal 5,NAEMI, Data design i Globus tours u kreiranju aplikacija koje bi dostupne podatke učinile korisnim javnoj upravi, privredi i/ili građanima. Odluku o nagradama donio je tročlani žiri u sastavuMilena Đukanović, Elektrotehnički fakultet, Bojana Bajić, Ministarstvo javne uprave i Nada Rakočević, Privredna komora Crne Gore”, navode iz Ministarstva.

Hakaton su organizovali Ministarstvo javne uprave i Privredna komora Crne Gore u okviru projekta “odeon” finansiran kroz INTERREG Mediteranski program 2014-2020

“Projekat odeon pripada horizontalnim projektima i sprovodi se u okviru Programa Mediteran, prioritetna osa 1 – društvo i kreativnost (social&creative). Osnovni cilj Projekta je da stvori novi model upravljanja na osnovu korišćenja otvorenih podataka, a u skladu sa strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta. Odeon pruža priliku da se privatne kompanije stimulišu da rade na aplikacijama i uslugama koristeći resurs otvorenih podataka. Na osnovu rezultata projekta HOMER, na koji se odeon i oslanja, očekuje se da bude stimulisana potražnja za podacima boljeg kvaliteta, s jedne strane, i da se omogući privatnim akterima da razviju aplikacije i usluge koristeći otvorene i velike podatke”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Ovi podaci bi trebalo da budu od posebnog značaja za MSP, istraživače, ali i za građane, a javne institucije bi trebalo da služe kao platforme koje omogućavaju razvoj teritorija koje obuhvataju.

Privredna komora Crne Gore je partner, a Ministarstvo javne uprave pridruženi partner na projektu odeon.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve