Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Svjetska organizacija za zdravlje životinja obilježila 100 godina postojanja

''Crnu Goru na ovom događaju predstavljali su direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković i savjetnik za zdravlje životinja Milan Rogošić'', saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove

Godišnja Generalna skupština Svjetske organizacije za zdravlje životinja (WOAH) održana je od 26. do 31. maja 2024. godine u Parizu uz centralnu proslavu 100-ogodišnjice postojanja ove organizacije.

“Na ovom događaju učestvovalo je 166 delegacija zemalja iz cijelog svijeta, među kojima su bili i predstavnici iz Crne Gore koja je punopravna članica ove organizacije. Crnu Goru na ovom događaju predstavljali su direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković i savjetnik za zdravlje životinja Milan Rogošić”, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Kako su naveli, u toku boravka naše delegacije u Parizu, dogovoreno je da u oktobru i novembru tekuće godine Crna Gora bude domaćin dva važna skupa u organizaciji WOAH-a, a koji će se ticati olakšica u međunarodnoj trgovini i menadžmenta populacije pasa. Imajući u vidu da će na ovim događajima učešće uzeti predstavnici iz preko 40 zemalja svijeta, zadovoljstvo nam je što je Crna Gora prepoznata kao zemlja aktivan partner u sprovođenju svih aktivnosti WOAH-a.

“Na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini usvojeno je 35 rezolucija sa ciljem unaprijeđenja zdravlja i dobrobiti životinja globalno. Donijeta su 72 međunarodna standarda u polju prevencije i kontrole bolesti kopnenih i vodenih životinja, zaštite dobrobiti životinja, dijagnostičkih metoda i kvaliteta vakcina. Ovi koraci predstavljaju važan napredak u globalnoj borbi protiv zaraznih bolesti životinja, kao i zaštite njihove dobrobiti”, navodi se u saopštenju.

Ovogodišnja Generalna sjednica WOAH bila je značajna i po tome što se na njoj birao novi direktor ove organizacije. Za novog generalnog direktora na petogodišnji mandat (2024-2029) izabrana je dr Emmanuele Soubeiran.

Direktorica Soubeiran stoga postaje osmi generalni direktor WOAH-a.

“Pod vođstvom Soubeiran, organizacija će ostati posvećena unapređenju upravljanja zdravljem životinja, promovišući sigurniju, zdraviju budućnost i za životinje i za ljude”, naveli su iz WOAH-a.

Zdravlje životinja oslanja se na sistem kojim rukovode ljudi. Bilo da su veterinari na terenu, u laboratorijama, naučnim institucijama ili državnim tijelima, svi skupa igraju ključnu ulogu u globalnom zdravstvenom sistemu.

QIpak, njihov doprinos u očuvanju zdravlja životinja i ljudi, bezbjednosti hrane i očuvanja ekosistema ostaje potcijenjen. Kao rezultat ovoga, veterinarska struka se bori sa izazovima u vidu deficitarnosti kadra i resursa. Kako bi pomogla u borbi sa ovim izazovima, Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH) razvija programe i partnerstva za ojačavanje veterinarskih kapaciteta globalno”, navodi se u saopštenju.

Ljudi, životinje i ekosistemi su isprepletani na način da ono što utiče na jedno, utiče na sve. Iz ovog razloga, WOAH je postala glas zaštite zdravlja životinja i veterinarske struke u globalnom One health (Jedno zdravlje) pristupu, radeći blisko sa organizacijama: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) i Program UN za životnu sredinu (UNEP).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve