Vještak forenzičke antropologije Anđelka Šćepanović danas je u nastavku glavnog pretresa na suđenju Aleksandru Konataru, optuženom za ubistvo košarkaša Ljuba Jovanovića, u cjelosti ostala pri svom nalazu i mišljenju. Ona je u zaključku navela da postoji mogućnost da je Konatar osoba sa snimka, odnosno osoba koja je izvršila razbojništvo, a potom ubila Jovanovića. Međutim, ona je istakla da se to ne može precizno utvrditi – 50 odsto iznosi vjerovatnoća da je u pitanju ista osoba.

Ljubo Jovanović

Šćepanović je dodala da je analizom jednog od stop frejmova sa snimka, ustanovljeno je da postoji mogućnost da osoba sa snimka koristi lijevu nogu kao oslonac, no takva činjenica nije nesporno utvrđena. Prema njenim riječima, nijedna druga individualna karakteristika lica sa snimka nije se izdvojila kao posebna, a koju ne bi mogao da ima bilo ko drugi.

“Kod vještačenog lica – okrivljenog Konatara, jedina indivuidualna karakteristika koja ga izdvaja je medicinskom dokumentacijom opisani deformitet desne noge, koja je kraća skoro za 3 cm u odnosu na lijevu”, pojasnila je Šćepanović.

Šćepanović je kazala da nije bila moguća antropometrijska analiza osobe sa snimka jer su njegovo lice i glava bili maskirani, a ni garderoba nije dozvoljavala da se procjeni njegova konstitucija.

“U komparaciji osobe sa snimka sa vještačenim okrivljenim Konatarom mogla sam da iskoristim mjere tjelesne visine osobe sa snimka koje je dao vještak digitalne forenzike. U opisu mog vještačenja je da odredim visinu pregledanog lica. Mjerenje visine lica sa snimka se vrši softverski od strane drugih vještaka, a ne vještaka forenzičke antropologije”, pojasnila je Šćepanović.

Naredni pretres zakazan je za 7. oktobar.

Košarkaš Ljubo Jovanović ubijen je 30. juna 2011. godine na Cetinju, u automat klubu Lutrije Crne Gore.

Jovanović je bio slučajna žrtva, kada se nakon šetnje sa drugom iz reprezentacije sklonio od kiše u kazinu. Prema optužnici, Konatar je 30. juna 2011. godine ispalio metak u Jovanovića. Nikola Vuletić, koji je okrivljen zbog izvršenja krivičnog djela – razbojništvo, čuvao je stažu.

Konatar i Vuletić su tom prilikom ukrali oko 350 eura.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve