Stoltenberg: Ohrabruje što NATO ima članice poput Crne Gore

Proširenje NATO-a omogućilo je stabilizaciju Zapadnog Balkana

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je u Briselu da ohrabruje što Alijansa ima članove poput Crne Gore, te istakao da je proširenje NATO-a na zemlje Zapadnog Balkana ojačalo ovaj vojni savez.

EPA

“Proširenje NATO-a na zemlje Zapadnog Balkana ojačali su Alijansu, što pozdravljam. Takođe proširenje NATO-a omogućilo je stabilizaciju Zapadnog Balkana i postiglo da se ohrabre zemlje da se pridruže Alijansi, kao što je to primjer Crne Gore, ali i Sjeverne Makedonije koja će se priključiti. Prisjetimo se 1990-tij e i početka 2000-tih, vidjeli smo ratne sukobe na Zapadnom Balkanu, na Kosovu, BiH i u Makedoniji.. NATO je odigrao ključnu ulogu u riješavanju tih sukoba, kao i u završavanju tih ratova, i pomogao da se stabilizuje stanje na Zapadnom Balkanu. Postoje još veliki izazovi i problemi, ali ohrabruje činjenica da imamo članice kao što su Slovenija, Hrvatska, Albanija, a od skoro i Crna Gora, u budućnosti i Sjeverna Makedonija”, kazao je Stoltenberg.

Istakao je da ga raduje sjutrašnji sastanak sa NATO ministrima odbrane, kojem će prisustvovati i crnogorski ministar Predrag Bošković.

Ministri odbrane NATO saveza će raspravljati o pristupu alijanse prema Kosovskim bezbjednosnim snagama (KBS) nakon odluke o transformaciji ovih snage u Vojsku Kosova. Uoči ministratskog sastanka koji će biti održan u srijedu i četvrtak, generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg je potvrdio da će na dnevnom redu biti i preispitivanje odnosa između NATO i KBS.

Stoltenberg je potvrdio da će mirovna misija KFOR-a ostati neizmjenjena budući da se radi o operaciji koja funkcioniše u skladu sa Rezolucijom 1244.

“Važno je napraviti razliku između dva tipa prisustva NATO-a na Kosovu. Operacija KFOR neće biti pogođena (affected). Operacija KFOR postoji već 20 godina i doprinosi stabilnosti na Kosovu i regionu. Ono što ćemo mi procjenjivati jesu aktivnosti koje imamo izvan misije KFOR, što je druga vrsta izgradnje kapaciteta”, objasnio je Stoltenberg koji je potvrdio da se na ovom sastanku ne očekuje donošenje konkretnih odluka.

Prvi čovjek Alijanse je ponovio da Kosovo, uključući i Kosovske bezbjednosne snage moraju da ispoštuju sve međunarodne obaveze uključujući i Briselski sporazum prema kojem, kako je Stoltenberg rekao, “KBS neće ući na sjever Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a”.

Prema agendi sastanka ministara odbrane, rasprava o Kosovu će biti održana drugog dana skupa, u četvrtak.

Nakon odluke kosovske Skupštine, u decembru prošle godine, generalni sekretar NATO-a je ocijenio da je odluka došla u “pogrešnom trenutku” te je najavio da će Alijansa preispitati svoj angažman.

Debata o preispitivanju angažmana sa Kosovskim bezbjednosnim snagama će ostati na nivou rasprave, međutim prema saznanjima RSE, ne isključuje se mogućnost da u nekom trenutku u toku ove godine NATO odluči da ukine neke fondove za KBS.

Sa druge strane, američka ambasadorka u NATO, Kay Bailey Hutchinson, potvrdila je podršku njene vlade ali i alijanse za Vojsku Kosova.

“NATO će nastaviti da radi sa kosovskom vladom kako bi pokušao da adekvatno uspostavi oružane snage u kojima će biti obuhvaćene sve manjine, i koje će u toku izrastanja, postati snage koja će služiti za dobro i bezbjednosti Kosova”, izjavila je Huthinson u sjedištu Alijanse.

Komentari

avatar