SPC je u rukama srpskih zvaničnika ostala jedini instrument koji želi da kontroliše Crnu Goru i koji radi protiv njene državnosti i obnovljene nezavisnosti, poručuje u razgovoru za Novu M akademik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i predsjednik crkvene opštine Podgorica Crnogorske pravoslavne crkve, Zlatko Bulić.
Određene strukture u Srbiji se, kako kaže, nikada nijesu pomirile s tim što je Crna Gora vratila samostalnost. Komentarišući prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, Bulić kaže da je krajnje vrijeme da Crnogorci pravoslavci dobiju ono što im pripada,  jer su jedini koji u svojoj  državi nemaju elementarna ljudska prava – kad su vjerske slobode u pitanju.

Mišljenje venecijanske komisije o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti pomirilo je sve zle duhove i svi akteri priče trebalo bi da su zadovoljni, poručio je u razgovoru za Novu M akademik Dukljanske Akademije Nauka i umjetnosti, te  predsjednik crkvene opštine Podgorica Crnogorske pravoslavne crkve, Zlatko Bulić.

Što se tiče nas iz CPC mi smo sa pravom zadovoljni svim tim što je Venecijanska komisija dala. Znači radi se o jednom poztivnom okviru u kojem Venecijanska komisija kaže da Crna Gora ima garanciju da zaštiti kroz ovaj zakon svoje strateške pkvire kada su u pitanju kulturna baština, sakralni okviri itd. I mislim da je to vrijedan okvir koji može  da pomogne da se jedna istorijska nepravda ispravi na pravi način.

Bulić napominje da je konačno došlo vrijeme da Crnogorci pravoslavci dobiju ono što im pripada.

Mislim da je krajnje vrijeme da se to uradi onako kao što treba, znači da se donese zakon koji će odgovarati svim građanima Crne Gore, da niko u svemu tome ne bude povrijeđen, da se elementarna ljudska prava zadovolje i ono što je posebno važno – da Crnogorci pravoslavci konačno imaju riješena ta pitanja jer oni su jedini koji u svojoj  državi nemaju ta elemenatrna ljudska prava kada su vjerske slobode u pitanju.

Sve što je Crna Gora radila posljednjih decenija, a bilo je vezano za afirmaciju njenog državnog i nacionalnog identiteta, nije išlo na ruku Srbiji, smatra Bulić.

Srbija zvanična – režmska , ne pričam o tamošnjem narodu, se nikada nije pomirila sa time što je Crna Gora dobila svoju samostalnost,  što je postala suverena država. Pa pobogu, da li postoiji igdje drugo u svijetu da neka država susjedna, nije bitno bila bratska, ili bilo koja druga, upravo želi da se miješa u donešenje nekog zakona koji je isključivo vezan za  državu koja je samostalna.

Bulić napominje i da je došlo do negodovanja i do velike agresivne, neprimjerene kampanje od starne onih koji ne žele da se ovo pitanje uopšte rješava. Međutm agresija je, kako kaže, postojala i kada je Crna Gora radila na obnovi svoje nezavisnosti.

I  kada je bila u pitanju i himna Crne Gore, kada je bio u pitanju i grb Crne Gore, kada su bili u pitanju i neki drugi elementi, u prvom redu i crnogorski jezik. I evo sada na kraju nešto što zaokružuje sve to, a to je znači taj krov crkvenoga pitanja, Zakon o slobodi vejroispovijesti i vjerskim zajednicama.

Time, kako je kazao, u Srbiji jos pokazuju da ne priznaju Crnu Goru  kao nezavisnu državu.

Da smatraju da je to neko privremeno rješenje, i da preko jedinog instrumenta koji je ostao sada, koji može da po tom pitanju povezuje opoziciju i da neke njihove ideje koje su vezane za velikosrpski hegemonizam, za veliku Srbiju, itd koje bi da ostvare na prostoru Crne Gore, a to je SPC. Odnosno beogradska patrijaršija, rekao je Bulić.

 

I ona je jedanOd referenduma na ovamo, a to je bilo i ranije, SPC je u rukama srpskog režima ostala jedini instrument koji želi da kontroliše Crnu Goru i koji radi protiv njene nezavisnosti, potcrtava Bulić. remetilački faktor na ovim prostorima.

Činjenica je da je crnogorsko-primorska mitropolija formirana 1931. godine, te da to dovoljno govori da ona nema utemeljenje na ovim prostorima, poručuje Bulić. Zahaljujući, kako  kaže, u prvom redu Liberalnom savezu, 90ih godina obnovljena je CPC –navodi Bulić i dodaje da je tada to sa skepsom prihvaćeno.

Mislim da nema niko pravo da se u to miješa, čak Srbija najmanje, jer ona je najviše štete napravila Crnoj Gori  1918 godine, kada je Crna Gora  kao učesnica pobjedničkih sila ostala bez države, bez svoje crkve, ostala bez svog nacionalnog ponosa, bez svog nacionalnog identiteta i mislim da sadašnje mlade generacije nikada neće dozvoliti da Crna Gora pređe nekom drugom u ruke, da će uvijek biti samostalna država i da će graditi neke demokratske kapacitete u kojima mogu živjeti svi narodi, svih vjera, svih nacija  – i dolaziti svi ljudo dobre volje.

Mišljenja je da će u doglednoj budućnosti Crna Gora imati ukrajinski scenario.

Mislim da Crna Gora ima više prava da se nešto tako desi jer prestavlja jednu od najstarijih valknaskih država, predstavlaj jednu državu u kojoj je ta istorijska crkvena vertikala stara više vjekova, praktično hiljadu godina, i mislim da će carigradski patrijarh i sva ta administracija crkvena imati prave dokaze, i da će donijetu jednu pravu odluku, kao što je to urađeno u Ukrajini, i u nekim drugim zemljama u našem okruženju, kaže Bulić.

Podsjetimo, Venecijanska komisija nedavno je dala pozitivno misljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, uz određene preporuke i sugestije, koje ce biti integrisane u finalni tekst, čime je, kako je poručeno iz Vlade, nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države.

Zakon bi prema najavama premijera Duška Markovića trebalo da se nađe pred poslanicima do kraja jula.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments