Mještani sela Morakovo, u Župi nikšićkoj, tvrde da su dva bagera i pet kamiona, iskopavajući pijesak iz riječnog korita Gračanice, ušli u reon ribolovnog revira, što ostavlja katastrofalne ekološke posljedice.

foto: CdM

,,Nakon nedavnih ekoloških incidenata u Crnoj Gori, o kojima je javnost bila obavještena, situacija u vezi sa ovim problemom nije ni blizu dobre. Naime, u nikšićkoj Župi, tačnije selu Morakovo, već dva dana iskopava se pijesak iz riječnog korita Gračanice, koja akcija ostavlja katastrofalne posljedice u ekološkom smislu”, naveo je u saopštenju dostavljenom medijima predstavnik mještana Morakova Dragan Marojević.

foto: CdM

Prema njegovim riječima juče i danas su dva bagera i pet kamiona ušli u reon ribolovnog revira rijeke Gračanice i mrijestilišta pastrmke, odakle odvoze pjesak i time mute vodu koja je trenutno na biološkom minimumu, što znači da je protok minimalan, a šanse da se voda izbistri ravne su nuli.

“Ovo ne ostavlja ni minimalne šanse za floru i faunu na lokaciji”, tvrdi Marojević.

foto: CdM

Na pitanje CdM-a o ko izvodi radove, čiji su bageri i kamioni, Dragan Marojević je kazao da je riječ o privatnoj firmi koja obavlja radove na jednom imanju.

“Radi se o mehanizaciji privatne firme, koja izvodi radove na imanju domaćinstva Nikole Marojevića“, tvrdi u izjavi za CdM Dragan Marojević.

foto: CdM

Kako kaže poseban problem predstavlja reakcija komunalne policije, koja je, uprkos upornom prijavljivanju mještana, odbila da izađe na lice mjesta, “uz obrazloženje da je dio kadrova na odmoru, dio na bolovanju, a neki od njih, kako je rečeno – “bojkotuju””.

foto: CdM

“Apelujemo na javnost da reaguje na ovu devastaciju i molimo da se spriječi još jedan pomor i istrijebljenje ribe, a takođe, da se nađu lica odgovorna za ovaj incident, te da budu adekvatno sankcionisana”, poručio je on.

Komentari

avatar