Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

SPP: Genocid u Srebrenici bolno sjećanje za sve nas

Danas se, navode iz SPP, pridružujemo onom savjesnom dijelu čovječanstva u ponovnoj osudi genocida u Srebrenici i osudi negiranja i negatora genocida

Genocid u Srebrenici bio je jedan od najmračnijih trenutaka u savremenoj historiji i predstavlja izuzetno bolno sjećanje za sve nas, poručili su iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) povodom 28 godina od tog zločina.

“Danas se sjećamo žrtava genocida u Srebrenici koji se dogodio 11. jula. 1995.godine.  Ovaj datum nas podsjeća na kontinuitet zločina i patnje koje su prethodile ovom brutalnom masakru, u toku cijelog perioda agresije na suverenu Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako i na nepriznavanje genocida od strane njegovih izvršilaca, koji i dalje traje do današnjih dana”, saopštili su iz SPP.

Genocid u Srebrenici, po njihovim riječima, bio je jedan od “najmračnijih trenutaka u savremenoj istoriji i predstavlja izuzetno bolno sjećanje za sve nas”.

“Brutalno i svirepo ubijanje više od osam hiljada Bošnjaka, muškaraca, dječaka i starijih osoba, predstavlja zločin koji je na savjesti cijelog čovječanstva.  Izvršioci ovog zločina i dalje negiraju svoju odgovornost, što predstavlja neprihvatljivu uvredu za sve žrtve i preživjele. Nepriznavanje genocida produbljuje rane i otežava proces pomirenja, a također predstavlja i novu prijetnju miru u regionu”, dodaju iz partije.

Danas se, navode iz SPP, pridružujemo onom savjesnom dijelu čovječanstva u ponovnoj osudi genocida u Srebrenici i osudi negiranja i negatora genocida.

“Upućujemo podršku preživjelim, porodicama žrtava i svim braniocima suverene Bosne i Hercegovine i u ratu i nakon rata.  Njihova hrabrost i istrajnost u sjećanju na sve žrtve i žrtve genocida u Srebrenici, samo su potvrda da je Bosna i da su Bošnjaci riješeni da sačuvaju svoju zemlju i svoj narod uprkos agresivnom produžetku rata brojnim drugim sredstvima. Mi Bošnjaci smo duboko svjesni potrebe za suočavanjem sa istinom, a počinioci zločina genocida u Srebrenici, njihove političke elite i narod koji ih podržava, morali bi biti svjesni da je opstanak moguć samo kroz suočavanje s prošlošću u priznavanju istine, i jedini put ka istinskom pomirenju i izgradnji bolje budućnost za sve nas”, zaključuju iz SPP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve