Na nedavno održanom takmičenju recitatora u Lebanu u Srbiji pobijedio je učenik Gimnazije iz tog mjesta, i sve to ne bi zasluživalo pažnju medija u Crnoj Gori da pobjednička pjesma, ne opisuje Crnogorke na skandalozan način. Autor pjesme “Seljenje duše” je pjesnik Nebojša Čehranov.

Pročitajte pobjedničku pjesmu.

Seljenje duše.

te 79. godine u ulcinju sve su mi bile dale. osim jedne>>naravno! bila najlepša, ali titograđanka. misim, bilo nekog vatanja, a i to nešto srednježalosno beše.. al da se desi “ono najgore”: nikako. da ne nabrajam sad sve te crnogorske argumente.

no, u oktobru stiže pismo da joj je navrbaba sa očeve strane iznenada krepala u 118. godini i da će cijela porodica na sprovod na žabljak.. osim nje, koja jadna sprijema 4.x prijemni za fdu u beograd, odsek dramaturgija.

pod: p.s. stoji doslovce: dođi, biće svega…

vidim ja sazrela stvar i zapalinski putem titograda. nit lepše prirode nit grđeg grada. ali nije sad riječ o tome:

posluži mi popovu čorbu mmmmmm, neku njegušku žilavu pršutu: stala mi nasred grla razmaženog s parizerom, ono ni tamo ni ovamo>>ja bio pomodreo, ne mogu da dišem.. kad ti me mladica opauči po leđima, brale: izlete ona pršuta ko servis nastasea.

aj u krevet da vidimo to sve.. kad dođox do prolaza: nešto mi zatajila alatka.. ux, majku mu: ona se raširila ko mrtva, al ovaj moj ni makac.
jd sestro malo usmeni rad

štabre, el ono mišuzpušku miš niz pušku haha

xaxa kxkx misim usneni i takotajrad

eee vala ja ti to u usta neću dok sam živa

eeee sad

možda kad bi me oženio

ajde bre pomeri se s mesta pu pu pu.. negooo i ti ćeš mi u bege sa tako nazadnim svatanjem

aj pokušaj još jednom

neeeeće nešto,, ma tako si me tresnula po leđima da sam sad sav indisponiran.. aa i znaš ovix dana proučavam nešto preseljenje duše.. onokao, čitam mnogo i o toj šredingerovoj mački.. spopali me i anunnaki pa sam baš intelektualno izmožden..

biće da je to razlog haha

veruješ li ti u reinkarnaciju.. u seljenje duše

ma vjerujem, nego- pa sede na ivicu kreveta pored mene, pljunu u prste, pa krenula da mi onako pljuvačkom sve pipa oko korena mr mekanog, ko da traži gde se probušila guma na biciklu

što to činiš, jadnanebila- ja onako poliglotski

maaa neđe ti ova stvar izdušššššuje

primljena je iz 6. puta

a ja ni iz trećeg nisam. nije nam bilo suđeno

Na ova dešavanja, prema pisanju srpskih medija, jedino je reagovalo Nastavničko vijeće Gimnazije “Stevan Jakovljević” Vlasotince koje je ocijenilo da je pjesma pobjednica na Okružnom takmičenju recitatora Jablaničkog okruga “Seljenje duše”, autora Nebojše Čehranova, “pornografske sadržine, skaradna, skandalozna” da prevazilazi granice dobrog ukusa, te da su profesori nezadovoljni i zbunjeni, a učenici – preneraženi.

Nastavničko vijeće Gimnazije Vlasotince smatra da su tom prilikom narušeni sljedeći kriterijumi: Pjesma nije prilagođena uzrastu srednjoškolaca, pjesma nema umjetničku vrijednost, postojanje dijalektizama i žargonizama u pjesmi, nepouzdanost i nepreciznost u kazivanju stihova, narušenost akcenatske norme.

Ćutanje bi značilo, ocjenjuju još, mirenje sa činjenicom da su lascivnost i vulgarnost u poeziji zahvatile i kulturu, školstvo, što prijeti da u mladim generacijama, pred kojima je budućnost, uništi smisao za ljepotu i moralne vrijednosti.

O umjetničkim slobodama je izlišno raspravljati ali u ovom slučaju postavlja se pitanje da li je ovakav sadržaj primjeren za recitatorska takmičenja srednjoškolaca.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve