Područje Crne Gore i dalje se nalazi pod uticajem ciklonske aktivnosti koja uslovljava seriju kišnih talasa i sa obilnom količinom kiše u pojedinim dijelovima Crne Gore, kazao je za Antenu M direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore Luka Mitrović.

Ilustracija

Prema njegovim riječima, uz kraće sunčane periode, kiša će u Crnoj Gori uglavnom padati i narednih dana, a očekuje se i obilnija količina padavina.

„Za vikend se očekuje oblačno sa kišom. U subotu, u drugom dijelu dana i tokom noći, i u nedjelju ujutru očekuje se jača kiša, tj. intenzivni pljuskovi sa grmljavinom. U nedjelju, u drugom dijelu dana, osjetno manje kiše i duži periodi suvog vremena.

U ponedjeljak promjenljivo oblačno, sa sunčanim periodima, uglavnom – bez kiše.

U periodu između utorka i petka (od 12. do 15. novembra), očekuje se oblačno i nestabilno sa kišom i jakim južnim vjetrom.

Povremeno se očekuje jača kiša – oblinija količina padavina“, kazao je Mitrović.

U ovoj kišnoj seriji od 2. novembra do danas, kako je naveo, u najkišnijim djelovima Crne Gore, izmjereno na meteorološkim stanicama, palo je ukupno: Šavnik 497, Kolašin 419, Podgorica 404, Cetinje 287, Nikšić 272, H.Novi 142 lit/m2 .

Kako nam je kazao, u većini hidroloških stanica, vodostaj je u opadanju.

„Nastavljen je trend pada vodostaja na svim HS, osim na HS Bijelo Polje i HS Plavnica. Na HS Bijelo Polje zabilježen je blagi porast vodostaja što je posljedica fizičkih karakteristika sliva. Rast na HS Plavnica očekuje se i dalje usljed priticanja velike količine vode iz pritoka Skadarskog jezera(Cijevna, Morača i Rijeka Crnojevića)“, istakao je on.

Komentari

avatar